Signalitics

Državna pomoć nužna je u ovom trenutku, ali može pružiti tek privremeno olakšanje

Američki Kongres odobrio je dva trilijuna dolara vrijedan paket pomoći kako bi se ublažile posljedice pandemije
Ilustracija
 / Profimedia, Panthermedia

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili najsnažniji jednodnevni rast od 2008. godine, a u pozitivnoj izvedbi ih slijede i ostali vodeći svjetski dionički indeksi. Do pomaka na tržištu dolazi nakon što je američki Kongres odobrio dva trilijuna dolara vrijedan paket pomoći kako bi se ublažile posljedice pandemije na ekonomiju. Trenutačne projekcije pritom sugeriraju kako bi pad ekonomske aktivnosti u SAD-u u drugom kvartalu mogao premašiti i 20%.

ŠTO TO ZNAČI?

Investitori su optimistično reagirali na posljednju rundu najava fiskalne pomoći od strane niza zemalja, od kojih je naravno najveća upravo u SAD-u. Istovremeno, posljednje brojke o zaraženima u Europi i SAD-u upućuju na daljnje širenje bolesti sa obje strane Atlantika. U takvim okolnostima, zahvaćene zemlje prisiljene su uvoditi sve snažnije mjere ograničavanja socijalnih kontakata što onemogućava ili barem značajno otežava redovno funkcioniranje većine poslovnih subjekata.

Državna pomoć nužna je u ovom trenutku, ali moramo biti svjesni kako je u mogućnosti pružiti tek privremeno olakšanje. Najvažnije pitanje pritom i dalje ostaje trenutak ponovne uspostave redovnih ekonomskih tokova koji u potpunosti ovisi o sposobnosti zemalja da obuzdaju širenje bolesti.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Američka ekonomija najvećim se dijelom oslanja na potrošnju kao pokretač rasta. Upravo iz tog razloga SAD su značajan uvoznik europskih dobara. Nakon Kine, SAD bilježe najveći deficit u robnoj razmjeni upravo sa Europom. Direktni trgovinski tokovi između SAD-a i Hrvatske su zanemarivi, ali snažna recesija u SAD-u imala bi katastrofalne posljedice na neke od vodećih ekonomija u eurozoni a potom indirektno i na domaću ekonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:58