Nepoštena praksa

Država im uzima njihovo: Konobari u sezoni izgube i do 20.000 kuna zarade na napojnicama

'Za tu manču je zaslužan konobar, on je dao dodanu vrijednost tim ljudima', poručuju konobari DRŽAVA IM UZIMA NJIHOVO Ugostitelji u sezoni izgube i do 20.000 kuna zarade na napojnicama: 'Ako milodar u crkvi nije oporeziv, onda ni manča ne treba biti!'
 Duje Klaric / CROPIX

Ugostitelji bi htjeli uvesti zakonske kriterije u plaćanje napojnica, jer konobari u sezoni izgube i do 20.000 kuna.

To je, kako navodi Dnevnik.hr izračun zadarsko-ninskih ugostitelja koji tvrde da im država uzima ono što je njihovo - napojnicu! I to ako gosti račun plaćaju karticom, a takvih je sve više.

Gotovo 80 posto gostiju u Hrvatskoj račune u restoranima plaća karticom, a kad se odluče dati konobaru napojnicu, nastaje problem. Iako je država „legalizirala" napojnice kod kartičnog plaćanja, u praksi, tvrde ninski ugostitelji, to ne funkcionira.

- Tehnički je moguće provući karticu i ukucati u nju određeni iznos, ali zakonski nije regulirano kako to isplatiti konobaru čija je ta manča – komentirao je Oleg Glavan, suvlasnik restorana u Ninu.

Ogorčeni ugostitelji pisali su poreznoj upravi i Obrtničkoj komori na primjeru napojnice od 100 kuna i dobili odgovor.

- To znači da ste „dobili" napojnicu u iznosu od 80,00 kuna plus PDV. Od ovih 80,00 kuna, kada ih na kraju mjeseca svom zaposleniku svedete na neto (platite pripadajuće poreze, prirez porezu i doprinose) zaposlenik će dobiti otprilike 40,00 kuna - stoji u odgovoru.

Od države traže poštenije rješenje

- Za tu manču je zaslužan konobar, on je dao dodanu vrijednost tim ljudima, oni su to prepoznali i htjeli su čovjeka nagraditi - ističe suvlasnik restorana u Ninu Marijan Jurišić.

- Manča nije oporeziva jednako kao što milodar u crkvi nije oporeziv - objašnjava Jurišić.

Oporeziva pak nije napojnica u gotovini. Na nju se mora posebno paziti, jer iznos u blagajni mora biti jednak onome u novčaniku. Kada bi se poštenije regulirale napojnice i kod kartičnog plaćanja koje iz godine u godine sve više raste, ugostitelji su sigurni da bi svi mirnije spavali.

- Više ne bi imali bojazan da li ima viška novca u novčanicima ili nema, kazao je za Dnevnik hr. Stipe Knežević, predsjednik Ceha ugostitelja iz Zadra. Porezni stručnjak tvrdi: ovo pitanje trebalo bi se riješiti unutar zakona o porezu na dohodak.

- Kojim bi se svote, neke svote do nekog limita do neke svote smatrale neoporezivim primicima, kad su to nagrade, koje daju kupci, korisnici i tako dalje, za dobru uslugu i slično", ističe Vlado Brkanić, porezni stručnjak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 05:22