Uvjeti

Donosimo kriterije i načine podnošenja zahtjeva za odgodu plaćanja poreza

Odgodu poreznih obveza nije moguće postići za PDV za veljaču koji se podnosio do 20. ožujka i koji dospijeva do 31. ožujka
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Pravo na odgodu poreza na dohodak, dobit i doprinosa za sljedeća tri mjeseca imaju poduzetnici koji nemaju dug prema državi i koji mogu dokazati da je njihovo poslovanje u problemima zbog pandemije koronavirusa i sigurnosnih mjera koje su uvedene kako bi ju suzbile.

Osim što plaćanje PDV-a ne mogu odgoditi dužnici, treba imati na umu kako odgodu poreznih obveza nije moguće postići za PDV za veljaču koji se podnosio do 20. ožujka i koji dospijeva do 31. ožujka, poručuju iz Porezne uprave koja je danas na svojim stranicama javno objavila kriterije i načine podnošenja zahtjeva za odgodu PDV-a.

Sam zahtjev Poreznoj je moguće podnijeti putem sustava ePorezna, a poduzetnici koji nisu korisnici tog sustava, može ga podnijeti putem web forme Pišite nam birajući temu ePorezna i JPPU temu Zahtjev za odgodom plaćanja pri čemu je moguće popuniti i priložiti obrazac, objašnjavaju.

Samo iznimno, dodaju u Poreznoj upravi, paušalni porezni obveznici koji iz objektivnih razloga zahtjev ne mogu podnijeti na dva opisana načina, neposrednim telefonskim kontaktom mogu zatražiti usmeno podnošenje zahtjeva.

Uvjeti koje morate zadovoljiti kako biste bili u mogućnosti odgoditi plaćanje PDV-a:

- na dan podnošenja zahtjeva morate imati podnesene sve porezne prijave i podmirene sve dospjele obveze

- u samom zahtjevu morate dokazati pokazatelje nemogućnosti plaćanja poreza, odnosno morate navesti pad prometa u ožujku u odnosu na isti mjesec 2019. ili pak opisati i obrazložiti zašto očekujete pad prometa u sljedeća tri mjeseca

- prošle godine imali ste prihode do 7,5 milijuna kuna pod uvjetom da vam je porez obračunat prema izdanim računima

O samoj osnovanosti vašeg zahtjeva Porezna uprava obavijestit će vas mailom, a ako on jest osnovan, svaka obveza koja dospijeva u razdoblju posebnih okolnosti do 20. lipnja ove godine temeljem vaših prijava ili zaduženja koja vam Porezna stvara na vašim porezno – knjigovodstvenim karticama odgodit će se za tri mjeseca, poručuju.

Ipak, kako dodaju, i prihvatom zahtjeva ostajete obvezni sve porezne prijave podnositi u rokovima uređenima propisima o pojedinom javnom davanju. Temeljem tih će prijava i zaduženja Porezna zaduživati odgodu. Usto, ako po dospijeću prve odgođene obveze nećete biti u mogućnosti namiriti poreznu obvezu, moći ćete podnijeti zahtjev za obročnu otplatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:51