Svjetska tržišta

Dolar ojačao zbog zabrinutosti za globalno gospodarstvo

Dolar je ponajprije ojačao prema valutama koje ulagači percipiraju rizičnijima, poput funte prema kojoj je bio na dobitku gotovo jedan posto
Ilustracija
 / Profimedia, Panthermedia

Dolar je ojačao u srijedu prema košarici valuta na međunarodnim tržištima jer je ponovo dobio na privlačnosti uslijed pojačane zabrinutosti zbog šteta koje globalnom gospodarstvu nanosi pandemija koronavirusa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je u takvom ozračju 0,5 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, dosegnuvši 99,40 bodova. To bi moglo značiti da je na putu dnevnog dobitka nakon četiri dana uzastopnih gubitaka.

Dolar je ponajprije ojačao prema valutama koje ulagači percipiraju rizičnijima, poput funte prema kojoj je bio na dobitku gotovo jedan posto.

Bio je u plusu i prema euru i prema franku, od oko 0,5 posto, te prema jenu, od 0,2 posto, iako ulagači švicarsku i japansku valutu tretiraju kao utočišta u kriznim vremenima.

Rizičnije je valute dodatno pritisnuo i pad cijena nafte, povezan s očekivanjima da smanjena ponuda članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) možda neće biti dovoljna da stabilizira cijene u uvjetima oštog pada globalne potražnje. Te bojazni izazvale su gotovo 2-postotni pad norveške krune prema dolaru, a kanadskog dolara za gotovo jedan posto, budući da su obje valute snažno izložene kretanjima cijena nafte.

U protekla četiri dana američki je dolar slabio pod utjecajem opreznog optimizma da karantena uvedena u zemljama širom svijeta usporava širenje koronavirusa.

No, analitičari upozoravaju da ostaje nejasno hoće li se gospodarstva brzo oporaviti od krize ili će za to možda trebati više vremena nego što se očekivalo.

Za nove smjernice u vezi stanja američkog gospodarstva investitori će pratiti najnovije podatke iz maloprodaje, za koje očekuju da će pokazati oštar pad prometa, a na rasporedu za objavu su i izvješća o tvorničkim aktivnostima i industrijskoj proizvodnji.

Antje Praefcke, valutna analitičarka u Commerzbanku, kaže da se investitori pripremaju za niz negativnih gospodarskih pokazatelja. "To znači da bi najgore tek moglo uslijediti, a u tom bi slučaju porastao zazor od rizika, što bi dolaru omogućilo daljnje jačanje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:30