Troškovi suda pojeli dobit

Dobit Erste banke u ovoj godini pala za gotovo 35 posto: 'Glavni krivac je sudski spor'

Erste&Steiermärkische banka u prvoj polovici ove godine zabilježila je neto dobit 34,3 posto manje nego u isto razdoblje lani
Zgrada Erste banke
 Ankica Vrdoljak / CROPIX

Erste&Steiermärkische banka u prvoj polovici ove godine zabilježila je neto dobit od 332 milijuna kuna, odnosno čak 34,3 posto manje nego u isto razdoblje lani, pokazalo je nekonsolidirano financijsko izvješće banke.

Pritom su najznačajniji utjecaj na smanjenu dobit imali, kako su priopćili iz kompanije, jednokratni troškovi proizašli iz sudskog spora koji još uvijek traje, a protiv banke ga je pokrenuo vjerovnik jedne od ugovornih strana ugovora o depozitu. Uz to, smanjen je i neto kamatni prihod i to za gotovo pet posto na 809 milijuna kuna što je rezultat daljnjeg pada kamatnih marži.

S druge strane, porastao je neto prihod od naknada i provizija za 9,6 posto te je u prvom polugodištu 2019. iznosio 230 milijuna kuna. Rast je banka zabilježila i u svojoj ukupnoj aktivi koja je krajem lipnja iznosila 64,2 milijarde kuna, odnosno 4,6 posto više u odnosu na kraj prošle godine.

Dodatno, porasli su i ukupni krediti klijentima banke. Preciznije, u tekućoj su godini u Erste banci potrošači digli kredite ukupne vrijednosti 40,3 milijarde kuna, dok je krajem 2018. ta brojka iznosila 39,8 milijardi kuna.

Pad je, pak, zabilježen u ukupnim depozitima klijenata banke koji su u prvoj polovici 2019. iznosili 46,8 milijardi kuna, što je 0,3 posto manje nego u drugom polugodištu lani.

- Daljnji pad kamatnih marži, pozitivna kretanja u segmentu transakcijskog poslovanja, nastavak smanjenja troškova rizika te izraženi fokus na operativnu efikasnost kao odgovor na rastuće tržišne izazove digitalnog doba, četiri su osnovna trenda koja obilježavaju bankovno poslovanje u tekućoj godini. Unatoč jednokratnim troškovima koji imaju značajan utjecaj na postignuti financijski rezultat, u prvih šest mjeseci 2019. Erste banka je ostvarila stabilan operativni rezultat - istaknuo je Christoph Schöfböck, predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d., komentirajući poslovni rezultat u prvih šest mjeseci 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:20