Signalitics

Dnevni pregled tržišta: tečaj EUR/USD na najnižoj razini od lipnja prošle godine

Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Američki dionički indeksi zabilježili su negativnu izvedbu treći uzastopni trgovinski dan pritisnuti padom izdanja Applea od 5% uslijed straha investitora da je potražnja za iPhoneom dosegnula svoj vrhunac nakon što su dva vodeća dobavljača kompanije smanjila svoja očekivanja rasta u narednom periodu.

Samo jučer je izbrisano 50 milijardi dolara tržišne kapitalizacije Applea dok u odnosu na vrhunac dosegnut ranije u listopadu ove godine kompanija je izgubila oko 190 milijardi dolara vrijednosti. Usporedbe radi godišnji bruto domaći proizvod Hrvatske iznosi oko 55 milijardi dolara.

Kompanija je ranije u ovoj godini postala prva kompanija koja je dosegnula tržišnu kapitalizaciju od trilijun dolara, a strah kod investitora je inicijalno uzrokovan Appleovom ispod očekivanom prezentacijom očekivane prodaje u zadnjem kvartalu godine te najavama promjene u izvještavanju gdje se više neće objavljivati detaljne brojke prodaje pojedinih proizvoda.

Rasprodaja dioničkih indeksa se intenzivirala u posljednjem satu trgovanja pri čemu je sentiment investitora dodatno narušen turbulencijama u General Electricu i Goldman Sachsu koji je zabilježio svoju najgoru jednodnevnu izvedbu od 2011.

Pritisci na talijanske državne obveznice intenzivirali su se jučer uslijed neizvjesnosti investitora pred današnju očekivanu predaju revidiranog nacrta proračuna Europskoj komisiji. Sentiment investitora dodatno je narušen izjavama predsjednika talijanskog parlamenta Giuseppe Pisaura kako bi deficit mogao dosegnuti 2,6% BDP-a unatoč dosad planiranih 2,4% BDP-a. Dosadašnje informacije pritom sugeriraju kako će Italija u novom prijedlogu proračuna ustrajati na ključnim mjerama potrošnje i širenja deficita.

Cijene nafte jučer su zabilježile inicijalni rast od oko 2% nakon što je Saudijska Arabija u nedjelju najavila smanjenje proizvodnje u prosincu s ciljem stabilizacije cijene nafte čija je korekcija u proteklim tjednima posljedica iznad očekivanog rasta ponude uz istovremene strahove investitora kako će potražnja za istom oslabiti uslijed očekivanog usporavanja svjetskog rasta.

Unatoč navedenom cijena WTI nafte dan je završila u negativnom teritoriju jedanaesti uzastopni trgovinski dan dok je cijena Brent nafte zabilježila blagi oporavak. Cijene nafte su trenutno na razinama na kojima je OPEC ranije smanjivao proizvodnju kako bi stabilizirao cijene te očekujemo da će u slučaju daljnjih značajnih silaznih pritisaka doći i do reakcije u vidu daljnjeg smanjenja proizvodnje.

Slabljenje eura nastavljeno je jučer te je euro indeks kojim se mjeri vrijednost eura u odnosu na košaricu valuta najvažnijih trgovinskih partnera pao na najnižu razinu u toku ove godine uslijed neizvjesnosti pred današnju predaju izmijenjenog nacrta proračuna Italije Europskoj komisiji.

Tečaj EUR/USD tako je pao ispod razine od 1,13 dolara za jedan euro te tržišna reakcija pokazuje kako investitori ne očekuju značajnije pomake u komunikaciji između Italije i Europske komisije a dosadašnja retorika talijanske vlade ne daje mnogo razloga za optimizam.

Ovisno o službenom odgovoru Italije danas uvelike će ovisiti i kretanje tečaja EUR/USD u kratkom roku a nedavna izvedba potvrđuje naša očekivanja da bi u slučaju eskalacije tenzija tečaj mogao pasti prema razini od 1,10 dolara za jedan euro. Vrijedi i suprotno, dogovor između dvije strane bi investitore riješio barem jednog dijela sumnji vezanih uz euro ali čak niti u tom slučaju ne smatramo vjerojatnim rast tečaja preko 1,16 dolara za euro uslijed niza preostalih nesigurnosti u euro zoni u vidu usporavanja rasta, Brexita te neizvjesnosti po pitanju mogućnosti ECB-a da započne sa normalizacijom kamata sljedeće godine.

Deprecijacijske pritiske je zabilježila i funta nakon ostavke još jednog britanskog ministra u petak te straha investitora oko potencijalnog izlaska Velike Britanije iz EU bez dogovora budući da vrijeme za isti istječe dok ključna neslaganja između dvije strane ostaju neriješena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:17