Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Snaga američkog dolara ostaje netaknuta

Uistinu, dolar je u protekloj godini profitirao od snažnije potražnje investitora za sigurnom imovinom te znatno snažnije izvedbe američke ekonomije u odnosu na ostatak svijeta
Ilustracija
 / Profimedia, Panthermedia
ŠTO SE DOGODILO?

Tečaj EUR/USD ostaje stabilan na razini blago iznad 1,10 dolara za jedan euro. Velik broj tržišnih sudionika očekivao je kako će dolar oslabiti uslijed oporavka tržišnog sentimenta kao posljedice eliminacije rizika povezanih sa Brexitom bez dogovora i trgovinskim sukobom SAD-a i Kine.

Uistinu, dolar je u protekloj godini profitirao od snažnije potražnje investitora za sigurnom imovinom te znatno snažnije izvedbe američke ekonomije u odnosu na ostatak svijeta. Prvi znakovi stabilizacije ekonomskih indikatora u eurozoni sugeriraju kako bi potražnja za dolarom trebala oslabiti i po toj osnovi.

Ipak, prošlotjedno kretanje tečaja EUR/USD pokazalo je kako je prerano za donošenje takvih zaključaka. Dolar do sada nije pokazao znakove slabljenja usprkos snažnoj rasprodaji ostalih tradicionalnih sigurnih utočišta gdje je cijena zlata zabilježila najsnažniju tjednu korekciju u gotovo dvije godine.

Razlog istome krije se u činjenici što je trgovinski sporazum između SAD-a i Kine smanjio vjerojatnost danjih negativnih učinaka na ekonomiju po toj osnovi te sukladno tome i vjerojatnost daljnjeg smanjenja kamatnjaka od strane Fed-a što implicira kako će se diferencijal kamatnjaka u odnosu na ostatak svijeta ponovno proširiti. Jednostavnije rečeno, kamatne stope u SAD-u ostati će na višim razinama u odnosu na ostatak svijeta što ide u prilog potražnji za dolarom koji iz perspektive vodećih svjetskih valuta i dalje nudi najviši prinos za investitore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:11