Signalitics

Dnevni pregled tržišta: SAD u lipnju zabilježile zaposlenost iznad očekivanja

Zgrada FED-a u Washingtonu
 Profimedia, Alamy

Prošli petak objavljeni podaci o američkoj zaposlenosti pokazali su rast od 224 tisuće u lipnju što je pozitivno iznenadilo tržišta koja su očekivala skromniji rast od oko 160 tisuća. Skroman rast zaposlenosti od svega 72 tisuće u svibnju (prema posljednjoj reviziji) se čini da je ipak bio iznimka, a ne početak novog trenda uzrokovanog usporavanjem rasta.

Rast zaposlenosti je zabilježen diljem ekonomije, s posebno ohrabrujućim brojkama u prerađivačkom sektoru usprkos eskalaciji trgovinskog sukoba s Kinom u toku svibnja te padom sentiment indikatora u proteklim mjesecima.

Stopa nezaposlenosti je porasla za jednu desetinu na 3,7% budući da je viša stopa participacije nadmašila pozitivan učinak rasta zaposlenosti. S negativne strane, prosječne zarade po satu su bile ispod očekivane sa zadržanom godišnjom stopom rasta od 3,1%.

Oporavak indikatora s američkog tržišta rada u lipnju zasigurno je dobra vijest za Fed te implicira kako Fed nije u žurbi za uvođenjem ekspanzivnijih mjera monetarne politike. Ipak, imajući na umu nedavnu promjenu Fed-ove retorike te pritisak koji na centralnu banku dolazi sa strane dioničkog tržišta, ocjenjujemo kako je vjerojatnost smanjenja bazičnog kamatnjaka za 25 baznih bodova na sastanku u srpnju na relativno visokim razinama od oko 50%.

Američki obveznički prinosi zabilježili su najsnažniji rast u proteklih mjesec dana dok su dionički indeksi zabilježili negativnu izvedbu nakon što je izvještaj s tržišta rada smanjio vjerojatnost agresivnog smanjenja bazičnog kamatnjaka od strane centralne banke.

Nakon iznadočekivane objave podataka o američkoj zaposlenosti, fokus investitora će ovaj tjedan biti na Fed-ovoj retorici s ciljem anticipacije sljedećeg poteza centralne banke. U srijedu je na rasporedu objava bilješki s posljednjeg sastanka Fed-a gdje su članovi centralne banke odlučili zadržati bazični kamatnjak nepromijenjenim uz jedan glas da se kamatnjak smjesta prilagodi na niže. Fed je tom prilikom prilagodio svoju retoriku te sugerirao mogućnost smanjenja bazičnog kamatnjaka u narednom periodu te su tržišta anticipirala smanjenje od oko 50 baznih bodova na sastanku u srpnju. Ipak, nakon iznadočekivane objave podataka u petak, ta su očekivanja pala na 25 baznih bodova. Objava bilješki u srijedu mogla bi dati investitorima nešto jasniju sliku Fed-ovih namjera u ovisnosti o kretanjima ključnih ekonomskih indikatora.

Osim bilješki, investitori će ovaj tjedan imati priliku čuti i čelnika američke centralne banke, Powella, nekoliko puta s prvim govorom zakazanim u utorak dok će u ostatku tjedna uslijediti uobičajeno polugodišnje svjedočenje o monetarnoj politici pred američkim Kongresom. Osim Powella, govore će ovaj tjedan održati još nekoliko članova Fed-a, uključujući i Bullarda koji je na posljednjem sastanku predložio da centralna banka smjesta snizi bazični kamatnjak.

Od podataka, investitori će popratiti objavu američke inflacije koja je na rasporedu u četvrtak te gdje se očekuje zadržavanje temeljne inflacije na postojećoj razini od oko 2%. Izuzev navedenog, investitori će u četvrtak popratiti i objavu podataka o kineskoj robnoj razmjeni.

Iznadočekivana izvedba s američkog tržišta rada rezultirala je jačanjem američkog dolara u petak te su silazni pritisci na tečaj EUR/USD obnovljeni.

Tržišta pritom i dalje anticipiraju prilično agresivno smanjenje bazičnog kamatnjaka koje bi do kraja godine rezultiralo za 75 baznih bodova nižim bazičnim kamatnjakom. Kao što možemo vidjeti iz tablice Fed-ovih projekcija gore, Fed unatoč svojoj prilagodbi retorike, nema namjeru ovako oštrog smanjenja bazičnog kamatnjaka, barem ne bez snažnijih razloga nego što su sada prisutni na tržištu.

Izgledno je kako će čelnik Powell iskoristiti govor pred američkim Kongresom kako bi ublažio ova očekivanja, a s ciljem izbjegavanja snažne rasprodaje američkih dioničkih indeksa te skoka obvezničkih prinosa po završetku sljedećeg sastanka centralne banke.

Nakon što je cijena zlata krajem drugog kvartala dosegnula najvišu razinu u proteklih šest godina, smanjenje averzije prema riziku te jačanje dolara rezultiralo je s dvije snažne korekcije cijene zlata u toku prošlog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:11