Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Pregovori između SAD-a i Kanade i dalje traju, danas sporazum?

Jean-Claude Juncker i Donald Trump
 Joshua Roberts / REUTERS

Optimizam koji je nosio tržišta u proteklim danima te rezultirao s četiri dana uzastopnog rasta S&P 500 dioničkog indeksa i zatvaranjem trgovanja na rekordnim razinama narušen je jučer uslijed obnovljenih tržišnih strahova oko trgovinskog sukoba SAD-a i Kine nakon što je predsjednik Trump izjavio kako ima namjeru implementirati najavljene carine na 200 milijardi dolara vrijednosti kineskog uvoza početkom devetog mjeseca. Podsjećamo, carine u iznosu 50 milijardi dolara već su uvedene u protekla dva mjeseca.

I dok se trgovinske razmirice između SAD-a i Kine nastavljaju, pregovori s Kanadom oko pridruživanju trgovinskom sporazumu između SAD-a i Meksika i dalje traju te posljednje informacije upućuju da bi dogovor mogao biti postignut danas u toku dana, a na što su jučer pozvali i kanadski lobiji.

Dodatno, Europska unija je jučer objavila kako je voljna ukinuti sve carine na uvoz američkih automobila ukoliko SAD odluči učiniti isto. Sastanak Trumpa i Jean-Claude Junckera u srpnju nije se dotaknuo pitanja automobilske industrije već samo intencije snižavanja carina između dvije ekonomije, reforme postojećih oblika trgovinskih odnosa te reforme Svjetske trgovinske organizacije.

Unatoč generalnom padu američkih dioničkih indeksa, izdanje Amazona zabilježilo je porast te je cijena dionice po prvi puta premašila 2000 dolara dok se vrijednost tržišne kapitalizacije podignula na 975 milijardi dolara čime bi Amazon (desno) mogao uskoro postati druga kompanija u povijesti koja je dosegnula vrijednost od trilijuna dolara.

Talijanski obveznički prinosi nastavili su bilježiti uzlazne pritiske te je država na jučerašnjoj aukciji obveznica platila najviši trošak u više od četiri godine u potrazi za svježim sredstvima. Pregovori između koalicijskih partnera Italije o novom proračunu će se uskoro nastaviti a uz namjeru povećanja potrošnje i pada fiskalne discipline izgledno je povećanje tenzija s institucijama Europske unije.

Nakon uzastopnog rasta od pet trgovinskih dana tečaj EUR/USD jučer je korigirao naniže a što je u skladu s našim očekivanjima da će svako obnavljanje risk-off epizoda na svjetskim tržištima obnoviti aprecijacijske pritiske po dolar. Imajući na umu nastavak tenzija u Turskoj i produbljivanje pada vrijednosti lire kao i zbivanja u Italiji očekujemo kako će se povremene epizode povećane potrage za sigurnom imovinom intenzivirati u narednim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:42