Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Pad industrijske proizvodnje Njemačke u trećem kvartalu godine

Njemačka apsorbira oko 15% našeg izvoza roba te donosi isto toliki postotak stranih turista
Ilustracija: Tvornica Porschea u Stuttgart-Zuffenhausenu
 Ralph Orlowski / REUTERS
Što se dogodilo?

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u rujnu je zabilježila iznadočekivani pad od -0,6% mjesečno te se spustila na razine posljednjeg puta viđene početkom 2017. godine što je dodatno potaknulo strahove kako je Njemačka u trećem kvartalu godine ušla u recesiju po prvi puta u proteklih šest godina.

Pad je pritom predvođen korekcijom u proizvodnji kapitalnih i intermedijarnih dobara koja nije uspjela biti kompenzirana rastom uobičajeno volatilnih sektora kao što su proizvodnja energije i građevinski sektor. Pozitivna komponenta izvještaja je blaga uzlazna revizija podataka za kolovoz.

Što to znači?

Na razini trećeg kvartala, industrijska proizvodnja je zabilježila pad od 1% što implicira negativnu kontribuciju od -0,25 postotnih bodova na ukupni rast. U proteklih godinu dana industrijska proizvodnja zabilježila je pad od 4,3%.

Podaci su stigli dan nakon što je Vijeće ekonomskih stručnjaka smanjilo svoju prognozu ekonomskog rasta Njemačke za ovu godinu s 0,8% na 0,5%, a za sljedeću godinu s 1,7% na svega 0,9%, upozoravajući da je Njemačka pogođena strukturalnim pomacima u svijetu ekonomije, uključujući protekcionizam i nagli pad automobilske industrije.

Podaci za BDP za treći kvartal godine na rasporedu su za objavu sljedeći tjedan, a tržišta očekuju pad od 0,1% kvartalno, odnosno 0,3% godišnje čime bi zemlja tehnički ušla u recesiju.

Zašto nam je to važno?

Ekonomska zbivanja u Njemačkoj ostaju od ključnog značaja za cijelu eurozonu, ali i Hrvatsku s obzirom na to da Njemačka apsorbira oko 15% našeg izvoza roba te donosi isto toliki postotak stranih turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:31