Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Kasniji blagdani doprinijeli rastu dolazaka turista u travnju

Turisti, ilustracija
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Nakon tri tjedna uzastopnog rasta, S&P 500 dionički indeks protekli je tjedan zabilježio skromnu korekciju naniže usprkos snažnoj objavi podataka o trgovini na malo u četvrtak te solidnim objavama zarada za prvi kvartal godine.

Podsjećamo, američka trgovina na malo u ožujku je zabilježila rast od 1,6% mjesečno što je najsnažnija stopa rasta od rujna 2017. godine te znatno iznad tržišnih očekivanja rasta od 0,9% mjesečno. Rast je nošen prodajom motornih vozila, nafte i odjeće što upućuje na oporavak potrošačkog sentimenta nakon blagog narušavanja u prethodna dva mjeseca.

U skladu s usporavanjem kineskog rasta te rasta eurozone, proteklih nekoliko mjeseci postoje špekulacije oko magnitude očekivanog usporavanja rasta američke ekonomije uslijed blijedećih učinaka fiskalnog stimulansa te strožih uvjeta financiranja nego što je to bilo godinu ranije. Privremena obustava rada dijela državne uprave početkom godine samo su dodali zabrinutostima.

Unatoč navedenome, dostupni ekonomski indikatori za prvi kvartal godine upućuju na snažnu izvedbu američke ekonomije uz godišnju stopu rasta od oko 2% prema tržišnom konsenzusu.

Privatna potrošnja u SAD-u ostaje izuzetno snažna uslijed daljnjih poboljšanja na tržištu rada te rasta dohotka stanovništva. Dodatno, kamatne stope su značajno pale od početka godine nakon što je postalo jasno da Fed neće nastaviti s daljnjim podizanjem kamatnjaka u toku ove godine. Sve u svemu, objava američkog BDP-a u petak bi trebala potvrditi nastavak snažne izvedbe američke ekonomije početkom godine.

Cijene WTI i Brent nafte zabilježile su snažne uzlazne pritiske te dosegnule najviše razine u proteklih pola godine nakon što je Trumpova administracija u ponedjeljak objavila ukidanje izuzeća od sankcija prema uvoženju iranske nafte za Indiju, Kinu, Japan, Južnu Koreju i Tursku. Podsjećamo, ove zemlje ranije nisu bile podvrgnute američkim sankcijama te su sukladno tome nastavile s uvozom iranske nafte nakon službenog stupanja sankcija na snagu.

Cijene nafte zabilježile su uzlazne pritiske unatoč navodima Bijele kuće kako surađuju sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi osigurali dostatnu ponudu nafte na tržištu koja bi nadoknadila gubitak iranskog izvoza. Cijene WTI i Brent nafte bilježe rast od preko 40% u toku ove godine a tržišta iščekuju informacije od strane OPEC-a koji bi u ovim okolnostima potencijalno mogao povećati proizvodnju da obustavi nedavne značajne uzlazne cjenovne pritiske.

S obzirom da su europska tržišta bila zatvorena u petak i ponedjeljak radi blagdana, nije bilo značajnih pomaka na vodećim svjetskim valutnim parovima. U tjednu pred nama fokus investitora će biti na objavi podataka o američkom BDP-u kao što smo već istaknuli ranije. Ono što je primjetno u posljednje vrijeme na deviznom tržištu jest kako tečaj EUR/USD nešto snažnije reagira na negativne objave američkih ekonomskih indikatora nego za pozitivne.

U suštini, ovo nas ne bi trebalo iznenaditi. Naime, s obzirom na aktualno stanje svjetske ekonomije i retoriku Fed-a, mala pozitivna iznenađenja u ekonomskim indikatorima nemaju značajnije implikacije na odluke o monetarnoj polici. S druge pak strane, svako udaljavanje od istih rezultira povećanim špekulacijama oko ekspanzivnijeg karaktera monetarne politike.

Prve informacije o turističkim kretanjima u travnju s e-visitora te s graničnih prijelaza u toku vikenda sugeriraju na snažan priljev turista i solidan rast u odnosu na prošlogodišnje razine što možemo pripisati kasnijim Uskršnjim blagdanima. Sve u svemu, očekujemo da će potonje obnoviti aprecijacijske pritiske na domaću valutu te očekujemo prevladavanje silaznih pritisaka na EUR/HRK u narednim danima.

Ministarstvo financija na današnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi 600 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 681 milijun kuna.

Očekujemo nastavak solidne zainteresiranosti investitora uslijed izdašnog viška kunske likvidnosti u sustavu te zadržavanje prinosa na aktualnim rekordno niskim razinama od 0,09%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:30