Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Ifo institut snizio ovogodišnji očekivani rasta Njemačke na 0,6%

Ilustracija, radnici na željeznici
 Wolfgang Rattay / REUTERS

Nakon što je u prethodna tri dana zabilježio pozitivnu izvedbu, S&P 500 dionički indeks jučer je blago pao uslijed neizvjesnosti povezanih s aktualnim trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine nakon što su mediji objavili kako će sastanak predsjednika dvije zemlje biti odgođen za sljedeći mjesec. Potonje je potaknulo špekulacije oko poteškoća u pregovorima koje su razlog odgode sastanak na kojem bi se potpisao konačni dogovor.

Ifo institut snizio je svoja očekivanja rasta Njemačke u ovoj godini sa 1,1% na 0,6% uslijed smanjene potražnje za njemačkim proizvodima u inozemstvu uzrokovane usporavanjem rasta svjetske ekonomije. U outlooku se naglašavaju nedavne slabosti kao što je oštar pad industrijske proizvodnje u veljači koja je objavljena u tjednu iza nas, a što pokazuje kako su se slabosti u prerađivačkom sektoru nastavile u toku ove godine.

Istovremeno, Ifo institut predviđa kako će domaća potražnja u Njemačkoj ostati snažna s daljnjim rastom zaposlenosti i očekivanim smanjenjem stope nezaposlenosti sa 5,2% na 4,8% u 2019. Institut očekuje da će potonje u kombinaciji sa snažnim rastom plaća, niskom stopom inflacije, smanjenjima poreznih i socijalnih doprinosa te višim javnim davanjima, rezultirati povećanjem raspoloživog dohotka kućanstva te snažnom privatnom potrošnjom i građevinskom industrijom. Podsjećamo kako je u prethodnoj godini Njemačka zabilježila rast od 1,5% što je najsporija stopa rasta od 2013.

Američki predsjednik Trump upozorio je Bruxelles kako bi njegova administracija mogla uzrokovati izuzetno važne ekonomske posljedice za Europsku uniju ako se ne angažira u trgovinskim pregovorima sa SAD-om, a u vidu nametanja carina na niz proizvoda koji se uvoze u SAD.

Prošle godine SAD i EU su se načelno usuglasili oko trgovinskih pregovora čiji bi cilj bilo smanjenje carina na industrijska dobra, ali pregovori su zapeli budući da SAD inzistiraju na uključivanju poljoprivrednih proizvoda u novi dogovor dok se Brussels odupire istom. U međuvremenu, SAD su nametnule carine na uvoz čelika i aluminija iz EU te je predsjednik Trump nekoliko puta zaprijetio uvođenjem carina na uvoz europskih automobila. Europski parlament je u četvrtak glasovao protiv započinjanja trgovinskih pregovora s Trumpovom administracijom.

Trgovina na malo u siječnju je zabilježila rast od 1,0% mjesečno, odnosno za 4,3% na godišnjoj razini što je blago iznad rasta u prosincu od 4,0% godišnje te prosječnog rasta u 2018. od 3,9%.

Ovakva izvedba u skladu je s našim očekivanjima nastavka snažnog rasta privatne potrošnje kojem u prilog ide daljnje porezno rasterećenje dohotka, niže stope PDV-a na određene proizvode te povoljni uvjeti financiranja budući da se kamatne stope zadržavaju oko rekordno niskih razina. Dodatno, u prilog rastu privatne potrošnje idu i očekivano pozitivna kretanja u turističkom sektoru pri čemu ipak anticipiramo umjereno usporavanje rasta s visokih razina iz prethodnih godina.

Investicije u javnom i privatnom sektoru također bi trebale nastaviti bilježiti pozitivnu izvedbu uslijed snažnije apsorpcije sredstava iz EU fondova, solidnih zarada kompanija u prethodnim godinama i isto tako niskih kamatnih stopa. Ključni rizici po kretanje domaće ekonomije kriju se u narušenim uvjetima u vanjskom okruženju.

Naime, očekivanja rasta Italije i Njemačke revidirana su značajno naniže od strane svih relevantnih institucija. Očekujemo tako da će se nepovoljna kretanja u domaćem industrijskom i izvoznom sektoru iz četvrtog kvartala 2018. nastaviti dok će snažna privatna potrošnja generirati solidnu stopu rasta uvoza što će u konačnici povećati deficit robne razmjene.

Japanska centralna banka nije ostala imuna na nepovoljna kretanja u okruženju i niske stope inflacije te je izrazila svoju zabrinutost oko globalnog usporavanja rasta usprkos kojem i dalje očekuje umjerenu ekspanziju domaće ekonomije. BoJ se pritom posebno osvrnula na slabosti u izvozu te nedavne slabosti u industrijskom sektoru.

Što se tiče monetarne politike, BoJ je odlučila zadržati kratkoročnu ciljanu razinu kamatnjaka na -0,1% te svojim kupnjama japanskih obveznica nastaviti podržavati zadržavanje desetogodišnjeg prinosa oko 0%. U suštini, BoJ kao i ECB nema mnogo manevarskog prostora u aktualnom silaznom ciklusu s obzirom na to da je monetarna politika praktički iscrpila sve svoje limite.

Za kretanje tečaja JPY ovo je svakako negativan čimbenik iako neki analitičari i dalje opravdavaju argumentaciju kako bi i jen i euro trebali jačati u odnosu na dolar budući da znatno više kamatne stope u SAD-u ostavljaju i više prostora za rezanje istih. Tržište je dosada pokazalo kako ovo nije logika kojom se vodi ili barem ne kojom se vodi većina sudionika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:20