Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Appleove cijene porasle nakon objave loših kavrtalnih rezultata

Logo Applea na zgradi
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi zabilježili su mješovitu izvedbu gdje je korekcija predvođena izdanjima tehnološkog sektora gdje su investitori reagirali na mješovite objave zarada kompanija i komentara menadžmenta oko učinka usporavanja kineskog rasta na poslovanje.

Neke velike kompanije poput 3M i Pfizera zabilježile su rast nakon objave rezultata, ali sveukupne objave i komentari samo su potvrdili zabrinutosti koje su Caterpillar i Nvidia uzrokovali dan ranije svojim navodima kako će usporavanje rasta kineske ekonomije imati negativne reperkusije na njihovo poslovanje.

Zarade Apple-a za četvrti kvartal objavljene su jučer po završetku trgovanja te je izvršni direktor kompanije Tim Cook imao generalno optimistične komentare vezano uz buduću potražnju za iPhoneom na nešto dužem vremenskom horizontu unatoč projekcijama kako će potražnja za istim privremeno oslabiti.

Apple je objavio pad prihoda od 5% u četvrtom kvartalu 2018. na 84,3 milijarde dolara. Cijena izdanja porasla je za više od 5% nakon objave rezultata budući da je smanjenje neto dobiti od 0,5% znatno bolje od tržišnih očekivanja koja su predviđala da će Apple objaviti rezultate ispod svojih vlastitih projekcija po prvi puta u proteklih 15 godina. U tekućem kvartalu kompanija očekuje daljnji pad prihoda između 3%-10% u odnosu na godinu ranije.

Investitori pritom ostaju u neizvjesnosti u nedostatku informacija oko razvoja pregovora između SAD-a i Kine gdje će vodeći kineski ekonomski savjetnik posjetiti SAD danas kako bi nastavio pregovore s Trumpovom administracijom.

Nakon korekcije u ponedjeljak, cijena nafte jučer su porasle za preko 2% nakon što su SAD uvele opsežne sankcije za venecuelansku državnu naftnu tvrtku, PDVSA.

Nametnute sankcije mogle bi dalje sniziti ponudu svjetske nafte nakon sporazuma zemalja članica OPEC-a i Rusije da smanje svoju proizvodnju od početka godine. Jučerašnji rast izbrisao je veći dio gubitaka iz dana ranije kada su zabrinutosti investitora oko usporavanja kineskog rasta smanjila očekivanu potražnju u toku ove godine.

Fokus investitora danas će uvelike biti na sastanku Fed-a gdje se očekuje zadržavanje bazičnog kamatnjaka nepromijenjenim nakon što je u prosincu isti podignut za 25bb na razinu raspona od 2,25%-2,50%.

Investitori će pritom posebnu pažnju obratiti na konferenciju za novinare koja će uslijediti nakon sastanka a gdje će čelnik Fed-a Powell dati izjavu. Imajući na umu nedavna zbivanja tržištima u vidu i dalje nepoznatog ishoda trgovinskih pregovora SAD-a i Kine, mogućeg ponovnog obustava rada dijela državne uprave te neizvjesnosti po pitanju jačine usporavanja svjetskog rasta, očekujemo da će Powell zadržati opreznu retoriku s naglaskom da će buduća monetarna politika Fed-a ovisiti prije svega o nadolazećim objavama ekonomskih indikatora.

U svijetlu navedenog ne isključujemo privremeni rast tečaja EUR/USD te potencijalni proboj razine od 1,15 dolara za jedan euro.

Ipak, smatramo kako će rast tečaja biti privremenog karaktera budući da posljednje objave sentiment indikatora sugeriraju daljnje usporavanje rasta eurozone što će se u konačnici odraziti i u nadolazećim objavama podataka koji će nastaviti potvrđivati da će monetarna politika euro zone ostati ekspanzivnog karaktera produljeni vremenski period.

Na jučerašnjoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstvo financija je prihvatilo sve pristigle ponude te plasiralo 354 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa, a ususret dospijeću od 1,2 milijarde kuna te planu izdanja od 900 milijuna kuna.

Prinos se pritom zadržao na 0,09% dok smanjenju zainteresiranost investitora pripisujemo sutrašnjoj aukciji FX trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 455 dana gdje je u ponudi milijarda eura trezorskih zapisa, a ususret dospijeću trezoraca u iznosu od 1,5 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:36