Signalitics

Dnevni pregled tržišta: američki dionički indeksi u padu nakon tri dana rasta

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Nakon tri uzastopna trgovinska dana rasta, američki dionički indeksi su zabilježili negativnu izvedbu te najsnažniju korekciju u protekla dva tjedna uslijed pesimizma investitora nakon ispod očekivane objave ekonomskih indikatora.

Naime, narudžbe trajnih dobara koje isključuju sektor obrane te su uobičajeno praćeni odraz investicijske aktivnosti, pale su u prosincu drugi uzastopni mjesec što je pojačalo postojeće zabrinutosti investitora oko usporavanja domaće ekonomije.

Izuzev navedenog, Philadelphia Fed indikator poslovnog sentimenta u prerađivačkom sektoru pao je na razinu od -4,1 boda u veljači sa 17 bodova u prethodnom mjesecu te suprotno očekivanja nešto blaže korekcije na 14 bodova. Konačno, tržišta su razočarali i podaci o prodaji postojećih stambenih jedinica koja je kliznula za 1,2% mjesečno u siječnju.

Podsjećamo kako su podaci objavljeni prošli tjedan pokazali prvi pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini u proteklih osam mjeseci, a tržišta je iznenadila i ispod očekivana objava podataka o trgovini na malo u prosincu.

Neočekivani rast PMI indeksa uslužnog sektora eurozone za 1,1 bod na 52,3 boda u veljači vjerojatno bi pobudio nadu investitorima da eurozona nije zabilježila daljnje usporavanje u toku prvog kvartala da nije bilo daljnjeg pada PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora koji se trenutno nalazi ispod kritične granice od 50 bodova, odnosno u korekcijskom teritoriju.

Nastavak pada PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora upućuje na nastavak slabosti u ovom dijelu ekonomije te je postalo jasno kako korekcija koje je zabilježena u proteklim mjesecima nije bila uzrokovana isključivo novim testnim procedurama za emisije u automobilskoj industriji s obzirom na to da nadolazeće narudžbe u automobilskom sektoru Njemačke pokazuju oporavak po toj osnovi.

S druge pak strane, negativni učinci usporavanja kineskih rasta postali su naglašeniji. Konsenzus analitičara i dalje predviđa da će eurozona uspjeti izbjeći recesiju te zabilježiti rast od oko 1,3% u toku ove godine uslijed snažnog monetarnog stimulansa koji ECB i dalje pruža ekonomiji.

Pogledano prema zemljama, PMI indikator njemačkog prerađivačkog sektora također je kliznuo u korekcijski teritorij te se nalazi na svojoj najnižoj razini od 2012. godine. S obzirom na veliku ovisnost domaće ekonomije o Njemačkoj u vidu usmjerenosti preko 13% izvoza te 16% dolazaka turista, daljnje turbulencije predstavljaju i značajne rizike po izvedbu domaće ekonomije na horizontu od godine do dvije dana.

Tečaj EUR/USD dan je završio na gotovo nepromijenjenim razinama budući da su silazni pritisci na euro koji su proizašli iz razočaravajuće objave PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora euro zone bili kompenzirani razočaravajućim objavama ekonomskih indikatora u SAD-u.

Jučer objavljene bilješke sa posljednjeg sastanka ECB-a u siječnju također nisu pružile investitorima nove informacije. Naime, Vijeće je odlučilo kako će u skorijem roku početi raspravljati o instrumentu novog dugoročnog financiranja bankarskog sektora eurozone.

Po isteku aktualnih mjera dugoročnih kredita, ECB će nastaviti pružati podršku bankama eurozone u vidu obilja likvidnosti kako bi se potaknula kupnja državnih obveznica od strane bankarskog sektora i posljedično zadržavanje prinosa oko aktualno niskih razina. Spomenuta mjera nužna je uslijed visoke zaduženosti pojedinih ekonomija euro zone te potencijalnog izbijanja nove dužničke krize u silaznoj fazi ekonomskog ciklusa.

Sve navedeno u skladu je s našim očekivanjima kako će ECB zadržati kamatne stope na aktualno niskim razinama produljeni vremenski period, odnosno kroz cijelu ovu i barem do druge polovice sljedeće godine gdje su rizici usmjereni na kasnije/blaže podizanje kamatnjaka od trenutno anticipiranog. Istovremeno, ne isključujemo nove instrumente potpore ekonomiji eurozone u slučaju daljnje deterioracije ekonomskih indikatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:51