Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Američki dionički indeksi narasli, njemačke obveznice pale

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu nošeni pozitivnim sentimentom investitora nakon što je Fed na svom sastanku u srijedu istaknuo kako ima namjeru zadržati bazični kamatnjak nepromijenjenim kroz cijelu ovu godinu. Rast je pritom predvođen izdanjima tehnološkog sektora.

Američki 10-godišnji prinos dan je završio na nepromijenjenim razinama, a nakon snažne korekcije u ranijem trgovinskom danu te pada od sveukupno 15bb u toku ove godine.

Daljnji potencijal pada američkih obvezničkih prinosa se čini limitiran te je izgledan samo u slučaju značajnog pogoršanja ekonomskih indikatora američkog gospodarstva koji bi upućivali na potencijalni ekspanzivni karakter monetarne politike u nadolazećem periodu. Određeni silazni pritisci pritom ipak proizlaze iz narušavanja ekonomske slike u okruženju, nesigurnosti povezanih s trgovinskim pregovorima s Kinom i razvojem Brexita, a koji bi potencijalno mogli rezultirati povećanom potražnjom investitora za sigurnom imovinom.

Istovremeno, njemački obveznički prinosi su korigirali naniže pod utjecajem sastanka Fed-a u ranijem danu.

Njemački Bund tako se nalazi trenutno na razini od tek 0,05% te se ponovno približava negativnom teritoriju u kojem bi investitori plaćali držanje njemačkog duga. Općenito gledajući, u protekla dva tjedna Bund se nalazi na izuzetno niskim razinama između 5 i 10bb od nule.

Niski prinosi na njemačke obveznice trebali bi ostati podržani zadržavanjem potražnje na visokim razinama i u nadolazećem kvartalu uslijed nastavka nesigurnosti povezanih s usporavanjem svjetskog rasta i Brexita. Osim navedenog, nije izgledno da će ekonomski indikatori eurozone zabilježiti značajniji oporavak u kratkom roku tako da će Bund ostati podržan potražnjom za sigurnom imovinom.

Podsjetimo i kako je ECB najavila novu seriju kvartalnih dugoročnih operacija refinanciranja s kojima će započeti u rujnu 2019., te završiti u ožujku 2021. Ročnost instrumenta bit će dvije godine. Dok će ECB daljnje detalje vezane uz isto komunicirati u međuvremenu, na umu treba imati kako na ovaj način ECB podržava zadržavanje obvezničkih prinosa eurozone na niskim razinama nakon završetka programa neto otkupa obveznica. ECB će na ovaj način održati razinu likvidnosti banaka na visokim razinama kako bi se potaknula kupnja državnog duga.

Rast tečaja EUR/USD nakon završetka sastanka Fed-a te najave pauziranja u podizanju bazičnog kamatnjaka, bio je privremene prirode. Naime, par je jučer korigirao naniže te se njime ponovno trguje ispod razine od 1,14 dolara za jedan euro što potvrđuje naša razmišljanja da je za investitore važnija percepcija snažnijih fundamenata američke ekonomije od ublažavanja Fed-ove retorike.

U međuvremenu, Švicarska centralna banka (SNB) je na svom jučerašnjem sastanku snizila inflatorne izglede te upozorila na rast političkih i ekonomskih nesigurnosti diljem svijeta. U 2019. godini centralna banka očekuje rast potrošačkih cijena od svega 0,3%.

SNB je pritom zadržala ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom na -0,75%. Imajući na umu da se SNB i dalje bori s precijenjenom valutom švicarskog franka i niskim inflatornim pritiscima, ne očekujemo podizanje kamatnih stopa u toku ove i sljedeće godine. Ne zaboravimo i da kao sigurno utočište, franak će ostati pod aprecijacijskim pritiscima u uvjetima usporavanja rasta te niza neizvjesnosti.

Vođe EU zemalja pripremaju finalni rok sredinom travnja koji će dati na ponudu Velikoj Britaniji da odluči hoće li napustiti EU 7. svibnja, s ili bez Brexit dogovora između dvije strane. Funta je pritom zabilježila deprecijacijske pritiske, dodatno potaknute izjavom francuskog predsjednika Macrona kako Velika Britanija riskira napuštanje EU bez dogovora ako britanski parlament odbije dogovor predložen od strane premijerke May. Očekujemo nastavak volatilnog trgovanja funte sa značajnim rizicima budući da na nesiguran ishod pregovora.

Ministarstvo financija na aukciji trezorskih zapisa u utorak nudi 400 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 414 milijuna kuna. Imajući na umu izdašan višak kunske likvidnosti u sustavu, očekujemo zadržavanje jednogodišnjeg kunskog prinosa na aktualno niskim razinama od 0,09%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:46