Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Američki dionički indeksi na najnižoj razini u zadnja dva mjeseca

Ilustracija
 Profimedia, All Canada Photos

Američki dionički indeksi zabilježili su jednu od najsnažnijih korekcija ove godine gdje je S&P 500 trgovanje zaključio s padom od 3%, spustivši se tako na najnižu razinu u protekla dva mjeseca. Do rasprodaje dolazi nakon što je Kina dozvolila da njezina valuta renminbi padne ispod tzv. kritične razine od 7 renminbija za jedan američki dolar.

Američko Ministarstvo financija smjesta je reagiralo te označilo Kinu kao zemlju koja manipulira kretanjem tečaja domaće valute, eskalirajući tako trgovinski rat između dvije zemlje na novu razinu. Do odluke dolazi samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Trump ponovno optužio Kinu za namjerno slabljenje svoje valute kako bi stvorila nepoštenu prednost na trgovinskom planu. Ovakvo postupanje Trumpove administracije smatra se simboličnim činom koji će u budućnosti potencijalno poslužiti kao političko opravdanje za uvođenje novih ili povećanje postojećih carina na uvoz kineskih dobara.

Dodatno, Kina je zatražila od državnih kompanija da prestanu s kupovinom američkih poljoprivrednih proizvoda nakon što je predsjednik Trump u proteklom tjednu najavio kako će uvesti carine od 10% na preostalih 300 milijardi dolara godišnje vrijednosti kineskog uvoza od rujna. Prije početka trgovinskog rata, Kina je bila najveći kupac američke soje. Usporedbe radi, u prvih pet mjeseci prošle godine Kina je kupila 15,2 milijuna tona soje dok je ove godine to smanjeno na 5,3 milijuna tona a nove mjere impliciraju i daljnje smanjenje u nastavku godine.

Eskalacija sukoba između Kine i SAD-a pojačala je postojeće zabrinutosti investitora oko usporavanje svjetskog ekonomskog rasta što je dovelo do snažnije potrage za sigurnom imovinom te spustilo američki 10-godišnji prinos na najnižu razinu od 2016. godine (prinosi padaju kada cijene rastu uslijed rasta potražnje). Razlika između američkog 3-mjesečnog i 10-godišnjeg prinosa, koja je postala negativna prije svake recesije u proteklih 50 godina, zabilježila je tako daljnje širenje te se trenutačno nalazi na najvišoj razini od svjetske financijske krize (vidi graf).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:17