Signalitics

Dnevni pregled tržišta: Američka maloprodaja ostvarila iznadočekivane rezultate

Ilustracija
 Hannah McKay / REUTERS

Američki dionički indeksi zabilježili su jučer solidan porast uslijed pozitivnih objava rezultata zarada kompanija u prvom kvartalu te iznadočekivane objave podataka o američkoj trgovini na malo koji su podržali optimističan sentiment investitora.

Detaljniji podaci pokazuju da je zabilježen kontinuirani pritok kapitala u američke dioničke indekse od strane fondova. U proteklom tjednu fondovi su tako kupili za gotovo 1,9 milijardi dolara vrijednosti američkog dioničkog susreta, nošeni optimizmom oko napretka američko-kineskog trgovinskog pregovora, snažne objave američkih ekonomskih indikatora u odnosu na većinu svijeta te smanjenje percepcije rizičnosti.

Na razini od 2905 bodova, S&P 500 dionički indeks nalazi se nedaleko od vrhunca od 2940,91 bod dosegnutog u rujnu prošle godine.

Američka trgovina na malo u ožujku je zabilježila rast od 1,6% mjesečno što je najsnažnija stopa rasta od rujna 2017. godine te znatno iznad tržišnih očekivanja rasta od 0,9% mjesečno. Rast je nošen prodajom motornih vozila, nafte i odjeće što upućuje na oporavak potrošačkog sentimenta nakon blagog narušavanja u prethodna dva mjeseca.

Tzv. kontrolna trgovina na malo koja isključuje volatilnije komponente kao što su hrana, nafta i građevinski materijal, zabilježila je rast od 1,0% mjesečno te također znatno nadmašila tržišna očekivanja rasta od 0,4%.

Spomenuta objava zaokružila je sliku izvedbe američke ekonomije u prvom kvartalu godine ususret objavi BDP-a koja je na rasporedu sljedeći tjedan a gdje tržišni konsenzus implicira rast od 1,8% na godišnjoj razini.

PMI indikator sentimenta uslužnog sektora euro zone koji je ujedno i najpouzdaniji sentiment indikator nadolazeće ekonomske izvedbe, neočekivano je pao za 0,8 bodova na 52,5 bodova u travnju.

Istovremeno, PMI indikator sentimenta prerađivačkog sektora, koji je uvelike odgovoran za značajno slabljenje rasta u prethodnim kvartalima, zabilježio je rast od svega 0,3 boda na 47,8 bodova te se tako i dalje nalazi u korektivnom teritoriju. Granica od 50 bodova smatra se uobičajenom razdjelnicom između kontrakcije i ekspanzije.

Jučer objavljeni podaci potvrđuju naša očekivanja izuzetno skromnog rasta eurozone u prvoj polovici ove godine. Tržišni konsenzus pritom i dalje očekuje oporavak s aktualnih razina u drugoj polovici godine, navodeći nedavnu stabilizaciju kineskih ekonomskih indikatora kao ključan čimbenik. S druge pak strane, zadržali bi opreznost oko takvog tumačenja. Naime, ekonomija eurozone nalazi se pod pritiskom i ostalih negativnih vanjskih učinaka kao što je kriza u Turskoj te neizvjesnosti povezane s Brexitom koje rezultiraju smanjenim investicijama i uvozom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dodatno, smatramo da su dosezi aktualnih mjera monetarne politike ECB-a u najboljem slučaju limitirani. Naposljetku, značajno usporavanje je nastupilo usprkos potonjem, dok fiskalna politika radi visoke stope zaduženosti eurozone nije u mogućnosti pružiti značajniju podršku u većini ekonomija.

Blaga aprecijacija eura u proteklim danima uzrokovana pozitivnim objavama ekonomskih indikatora iz Kine i pozitivnijim sentimentom investitora nije bila dugog vijeka trajanja. Naime, tečaj EUR/USD je zabilježio snažan pad nakon jučerašnje objave PMI indikatora sentimenta dok je iznad očekivana objava američke trgovine na malo bila dodatan poticaj za silazne pritiske.

Razlog za potonje krije se u činjenici da rizici od izbijanja recesije u eurozoni ne samo da nisu smanjeni početkom drugog kvartala nego posljednje objave upućuju zapravo na povećanje tih istih rizika. S druge strane, snažna objava ekonomskih indikatora u SAD-u je nastavljena što s jedne strane umanjuje vjerojatnost da će se Fed odlučiti na ekspanzivniju monetarnu politiku u kratkom roku te s druge strane pruža investitorima zaštitu kapitala uz solidan prinos.

Na domaćem deviznom tržištu tečajem EUR/HRK se trguje nadomak razine od 7,44 kuna za jedan euro, a što je ujedno i gornja granica našeg očekivanog kretanja ovog valutnog para u drugom kvartalu prema našim posljednjim Kvartalnim tržišnim izgledima.

Očekujemo pritom da će nadolazeći blagdanski vikend te očekivano snažniji priljev turista i turističkih deviza rezultirati blagom korekcijom tečaja naniže u narednim tjednima. Sve u svemu, očekujemo prevladavanje silaznih pritisaka na ovaj valutni par u nadolazećem periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:27