Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: SAD i Kina postignuli djelomičan trgovinski dogovor

Donald Trump i Xi Jinping
 Kevin Lamarque / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Američki dionički indeksi u petak su zabilježili solidan rast te je S&P 500 ostvario pozitivnu izvedbu treći uzastopni trgovinski dan po prvi puta od sredine rujna i zaključio tjedno trgovanje u plusu. Prethodno navedenome S&P 500 je proveo tri tjedna u negativnom teritoriju.

Rast dioničkih indeksa posljedica je vijesti kako su SAD i Kina postigli djelomičan trgovinski dogovor prema kojemu su SAD obećale kako neće dizati carine na kineske dobra koje su trebale biti implementirane ovaj tjedan dok je Kina obećala povećati potražnju za američkim poljoprivrednim proizvodima. Rast dioničkih indeksa inicijalno je bio i snažniji budući da su investitori očekivali i značajnije poboljšanje u odnosima između dvije zemlje nego što implicira djelomični dogovor.

Uslijed navedenoga investitori su smanjili svoju potražnju za tradicionalnim sigurnim oblicima ulaganja kao što su njemačke i američke državne obveznice, čiji prinosi su zabilježili snažan rast, a smanjenja je potražnja i za zlatom i japanskim jenom koji je zabilježio deprecijacijske pritiske.

ŠTO TO ZNAČI?

Snažna pozitivna tržišna reakcija na djelomičan trgovinski dogovor SAD-a i Kine najbolje pokazuje koliko je rješavanje trgovinskog sukoba između dvije zemlje značajno za sentiment investitora te koliko utječu na njihovu odluku o investiranju.

ZAŠTO NAM JE TO VAŽNO?

Rast protekcionizma i trgovinski sukobi jedan su od ključnih čimbenika koji nepovoljno djeluje na svjetsku ekonomsku izvedbu. Stabilizacija navedenoga dovela bi do daljnjeg rasta optimizma, potaknula rast investicija koje su zakočene neizvjesnostima oko budućih uvjeta robne razmjene te pomogla oporavku prerađivačkog sektora koji je u recesiji diljem svijeta. Nažalost, već smo vidjeli ovakve privremene epizode poboljšanja sentimenta koje u konačnici ipak nisu uspjele dovesti do dugotrajnih pomaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:07