Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Nastavljena blaža korekcija dioničkih tržišta

Nakon što je dosegnuo rekordnu razinu 19. veljače, S&P 500 je ostvario pad od oko 8 posto
Ilustracija
 Johannes EISELE / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Korekcija dioničkih tržišta je nastavljena u srijedu ali nešto blažim tempom nego što je to bio slučaj u prethodna dva trgovinska dana. Fokus investitora pritom ostaje na informacijama o koronavirusu koji je zabilježio daljnje širenje unutar Europe i Azije.

Nakon što je dosegnuo rekordnu razinu 19. veljače, S&P 500 je ostvario pad od oko 8% što označava jednu od najsnažnijih korekcija od izbijanja svjetske financijske krize u 2008., odnosno 2009. godini. Korekcija Stoxx 600 u Europi je jučer zaustavljena ali je dionički indeks ipak ostvario pad od oko 7% u protekla četiri trgovinska dana.

ŠTO TO ZNAČI?

Podsjećamo kako nakon inicijalne korekcije krajem siječnja, odnosno početkom veljače, vodeći svjetski dionički indeksi su bilježili rast budući da je veći dio investitora očekivao da će učinci koronavirusa biti privremeni te da neće biti značajnijeg utjecaja na ekonomsku izvedbu izvan prvog kvartala. Velik broj tržišnih sudionika iskoristio je upravu tu početnu korekciju da bi kupili dionice po povoljnijim cijenama te profitirali od očekivanog oporavka.

Snažna rasprodaja u proteklih nekoliko dana pokazuje da investitori prilagođavaju svoje portfelje nakon što je postalo izgledno da će poremećaji u svjetskim trgovinskim tokovima nepovoljno utjecati na poslovanje kompanija diljem svijeta. Jednostavnije rečeno, vodeći svjetski fondovi i ostali ulagači pripremaju svoje portfelje za potencijalno izbijanje recesije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:27