Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Nastavljen negativni trend u njemačkoj industriji

Unatoč predviđanjima vodećih analitičarskih kuća, još uvijek nema naznaka oporavka industrijskog sektora u Njemačkoj
Volkswagen tvornica, Baunatal, Njemačka
 Science Photo Library / Profimedia, Sciencephoto RM
ŠTO SE DOGODILO?

Industrijske narudžbe u Njemačkoj pale su za 1,3% mjesečno u studenom što pokazuje kako su se negativni trendovi u njemačkoj industriji nastavili i krajem prošle godine. Na godišnjoj razini, narudžbe su zabilježile pad od visokih 6,5%.

ŠTO TO ZNAČI?

Unatoč određenim naznakama oporavka sentimenta koji su upućivali da je najgori period za njemačku industriju iza nas, stvarnost pokazuje u potpunosti drugačiju sliku. Umjesto iščekivanog i projiciranog oporavka, korekcija u tvorničkim naružbama koja je indikator buduće proizvodnje, zapravo se pogoršava. 2019. će tako biti druga uzastopna godina pada novih narudžbi. Dok je u 2018. korekcija bila usmjerena na pad narudžbi iz inozemstva, u 2019. je zahvatila i narudžbe unutar same ekonomije koje sada padaju bržim tempom od onih inozemnih. Prethodno 2019., tvorničke narudžbe su posljednji puta ostvarile dvije uzastopne godine pada u 2001. i 2002.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Sve u svemu, unatoč predviđanjima vodećih analitičarskih kuća, još uvijek nema naznaka oporavka industrijskog sektora u Njemačkoj ali niti u cijeloj eurozoni. Njemačka je uz Italiju, naš najznačaniji trgovinski partner i u pogledu izvoza roba i u pogledu priljeva turista. Daljnje pogoršanje ekonomske izvedbe u neposrednom okruženju tako ostaje ključan izvor nesigurnosti za izvedbu domaće ekonomije u ovoj i narednoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:48