Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Indeks S&P 500 jučer je zabilježio negativnu izvedbu

Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Nakon što je u ranijem trgovinskom danu dosegnuo novu rekordnu razinu, S&P 500 dionički indeks jučer je zabilježio negativnu izvedbu uslijed nešto lošijih objava zarada kompanija za drugi kvartal godine.

Dodatno, pritisak ne američke dioničke indekse dolazi i iznad očekivane objave ekonomskih indikatora u nedavnom periodu koji impliciraju da centralna banka neće biti tako agresivna u labavljenju monetarne politike kao što se to ranije očekivalo.

Europski dionički indeks također su zatvorili trgovanje u negativnom teritoriju nakon što sastanak centralne banke nije pružio labavljenje monetarne politike kojem su se tržišta nadala, a uz istovremeno naglašavanje zabrinutosti oko aktualnog ekonomskog stanja.

Fokus investitora jučer je bio na sastanku ECB-a gdje je Vijeće centralne banke propustilo donijeti bilo kakve izmjene monetarne politike, ali je pružilo tržištima svojom retorikom jasan znak da će iste biti implementirane već na sljedećem sastanku u rujnu. ECB je jasno istaknulo kako očekuje da kamatne stope u narednom periodu ostanu na aktualno niskim ili nižim razinama, upućujući tržišta na izgledno smanjenje depozitne kamatne stope u rujnu.

Dodatno, centralna banka je istaknula kako je odlučna reagirati ukoliko srednjoročni izgledi inflacije nastave bilježiti ispod očekivanu izvedbu, odnosno izvedbu koja nije u skladu sa ciljem centralne banke od 2%.

Čelnik ECB-a, Mario Draghi, pružio je investitorima jasan plan izglednih mjera centralne banke kada je izjavio da će se o istima odlučivati ovisno o revidiranim makroekonomskim projekcijama te radu odbora Eurosustava, a gdje su oba prezentirana na nadolazećem sastanku centralne banke u rujnu. Povrh navedenoga, Draghi nije pružio mnogo detalja o izglednoj magnitudi ublažavanja monetarne politike ali je za vrijeme press konferencije dao određene signale vezane uz okvire u kojima centralna banka trenutačno razmišlja.

Što se tiče kamatnih stopa, Draghi je istaknuo kako centralna banka smatra kako ima prostora za daljnje smanjenje bazičnog kamatnjaka budući da ne postoje indikacije da je već dosegnuta najniža razina. U kontekstu navedenog, istaknuo je kako je centralna banka svjesna izazova koje isto predstavlja po profitabilnost bankarskog sektora te kako isto zahtjeva daljnje motrenje.

Komunikacija o potencijalnom obnavljanju programa neto otkupa obveznica nije pružila jasniji uvid osim izjave kako odbori Eurosustava su dobili zadatak proučiti mogućnosti u smislu obujma i sastava otkupa imovine. Što se tiče sastava, centralna banka se čini da nema namjeru uključivanja novih klasa imovine a o novoj veličini programa se dosada nije raspravljalo među članovima centralne banke.

Vezano uz ekonomsko stanje, centralna banka ocjenjuje da prolongirana prisutnost nesigurnosti kao što su geopolitičke tenzije, rastuća prijetnja protekcionizma te ranjivosti tržišta u nastajanju, narušavaju ekonomski sentiment što je posebno izraženo u prerađivačkom sektoru. Podsjećamo kako su potonje potvrdili i dan ranije objavljeni podaci o PMI indikatorima sentimenta. Naime, trend pada sentimenta u prerađivačkom sektoru euro zone je nastavljen u srpnju kada se indikator spustio na najnižu razinu u gotovo sedam godina te se nalazi znatno ispod kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije.

U međuvremenu, narudžbe trajnih dobara u SAD-u koje su najbolji indikator stanja u prerađivačkom sektoru, zabilježile su u lipnju rast od 2% što je najsnažnija stopa rasta od prošlog ljeta. Rast je nošen snažnijim narudžbama transportne opreme ali čak i ukoliko isključimo iste, narudžbe su zabilježile rast od 1,2% te tako nadmašile tržišna očekivanja rasta.

Tečaj EUR/USD je jučerašnji dan završio na gotovo nepromijenjenim razinama pri čemu se parom i dalje trguje na najnižim razinama od kraja svibnja ove godine. Na sastanku sljedeći tjedan Fed će izgledno sniziti bazični kamatnjak za 25 baznih bodova ali tržišta će više zanimati retorika centralne banke vezano uz buduće izglede monetarne politike. Podaci objavljeni u nedavnom periodu pritom sugeriraju kako centralna banka nema razloga za agresivan pristup smanjenju kamatnjaka.

U svijetlu navedenog, izgledno je kako će tečaj EUR/USD ostati na relativno niskim razinama i u nastavku godine ali pritom ne očekujemo pad istog ispod razine od 1,10 dolara za jedan euro budući da će takav ishod biti onemogućen mjerama monetarne relaksacije Fed-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:15