Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Blokada tvrdog Brexita smanjila zabrinutost investitora

Big Ben u Londonu
 Phil Noble / REUTERS

Nakon volatilnog trgovanja u proteklim danima, vodeći svjetski dionički indeksi zabilježili su jučer pozitivnu izvedbu uslijed iznad očekivane objave kineskih ekonomskih indikatora, smanjenja geopolitičkih tenzija u Hong Kongu te smanjene vjerojatnosti Brexita bez dogovora, a što je sve rezultiralo smanjenjem zabrinutosti oko usporavanja svjetskog rasta.

Britanski parlament jučer je glasovanjem blokirao izlazak iz EU bez dogovora te je aktualni premijer Boris Johnson pozvao na izvanredne izbore sredinom listopada. Odluka izvršne direktorice Hong Konga Carrie Lam da povuče kontroverzni prijedlog za izručenje koji je pokrenuo tri mjeseca žestokih prosvjeda, također je pomogla smiriti ulagače. Kineski dionički indeksi zabilježili su solidan rast nakon što su podaci pokazali kako je indikator sentimenta u uslužnom sektoru u kolovozu porastao na 52,1 bod. Podsjećamo kako su podaci ranije u toku tjedna pokazali pad sentimenta u prerađivačkom sektoru koji se trenutačno nalazi u kontrakcijskom teritoriju.

Unatoč oporavku sentimenta investitora, tržišta ostaju visoko fokusirana na daljnje novosti o razvoju američkog-kineskih trgovinskih odnosa te nadolazećim objavama ekonomskih indikatora koji bi trebali dati nešto jasniju sliku koliko snažno usporavanje rasta možemo očekivati u posljednjem kvartalu godine. Oporavak tržišnog sentimenta odrazio se i na cijenu nafte koja je skočila za preko 4% te se Brent naftom ponovno trguje iznad razine od 60 dolara po barelu nakon što je privremeno smanjenje recesijskih strahova ujedno umanjilo zabrinutosti oko pada potražnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:53