Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: američko tržište rada poraslo iznad očekivanja

Podaci sa američkog tržišta rada u svibnju zabilježili su nešto bolju izvedbu od očekivane
Ilustracija
 Profimedia, All Canada Photos

Prošli petak objavljeni podaci o američkoj zaposlenosti blago su nadmašili tržišna očekivanja uz rast od 223.000 u svibnju što je dovelo do pada stope nezaposlenosti za 0,1pb na 3,8%. Šira mjera stope nezaposlenosti koja uključuje sve one koji rade privremeno a voljeli bi stalan posao pala je istovremeno za 0,2pb na 7,6%. Prosječne zarade po satu zabilježile su solidan porast od 0,3 mjesečno, odnosno 2,7% godišnje.

Generalno gledajući, podaci sa američkog tržišta rada u svibnju zabilježili su nešto bolju izvedbu od očekivane, ali pritom su i dalje konzistentni sa aktualnom retorikom Fed-a i tržišnim očekivanjima podizanja bazičnog kamatnjaka za 25bb na sastanku Fed-a sljedeći tjedan te daljnjom umjerenom normalizacijom monetarne politike.

Tjedan pred nama skroman je objavama ekonomskih indikatora te je izgledno kako će tržišta najviše pozornosti posvetiti objavi njemačkih industrijskih narudžbi za travanj, čija je objava na rasporedu u četvrtak te se očekuje rast od 0,2% mjesečno odnosno 2,9% godišnje. Spomenuta objava jedna je od prvih objava ekonomskih indikatora za drugi kvartal te ujedno i jedan od prvih signala tržištima da li je usporavanje Euro zone u prvom kvartalu bilo prolazne prirode ili nešto niže stope rasta možemo očekivati i u nastavku godine.

Nastavno na navedeno istaknimo kako će u petak tržišta isto tako popratiti objavu industrijske proizvodnje Njemačke za travanj, dok je sutra na rasporedu objava ISM indeksa ne-prerađivačkog sektora SAD-a za svibanj gdje se očekuje rast istog za 1,2 boda na 58 bodova.

Tečaj EUR/HRK prošli je tjedan pao za 90-ak pipseva pri čemu se parom trenutno trguje oko razine od 7,38 kuna za jedan euro što je u skladu s našim očekivanjima. Unatoč očekivano snažnom priljevu turističkih deviza te izglednom nastavku dohotka od turizma od oko 8% godišnje, ne očekujemo snažniju korekciju tečaja naniže u ljetnim mjesecima te minimum tečaja vidimo na razini od 7,35 kuna za jedan euro uslijed HNB-ove predanosti očuvanja tečajne stabilnosti.

Svjetska valutna tržišta su prošli tjedan bila ponajviše pod utjecajem političke krize u Italiji koja je pritiskala euro naniže, posebice u odnosu na dolar i švicarski franak. Postignuće dogovora o formiranju Vlade u Italiji i pad očekivanja vezano uz prijevremene izbore doveli su do stabilizacije tečaja eura krajem tjedna. U narednom periodu pritom i dalje smatramo kako je izgledno jačanje američke valute u odnosu na euro uslijed:

1) Izgledno snažnije izvedbe američke ekonomije na što upućuju posljednje objave sentiment i hard indikatora.

2) Nastavka rasta diferencijala kamatnih stopa između dvije ekonomije uslijed očekivanog nastavka umjerenog zaoštravanja monetarne politike Fed-a dok istovremeno i dalje niske stope inflacije impliciraju kako će kamatne stope Euro zone ostati još neko vrijeme oko aktualno niskih razina.

3) Uvođenja carina od strane SAD-a na uvoz aluminija i čelika iz zemalja članica EU, Kanade i Meksika izgledno bi moglo imati pozitivan učinak na dolar budući da će snažnija domaća potražnja smanjiti ponudu američkih proizvoda na svjetskom tržištu, dok će inozemna ponuda roba porasti. Posljedično, cijena američkih roba treba porasti u odnosu na inozemne u relativnim terminima, a što će dovesti do realne aprecijacije dolara.

4) Izgledno povećane repatrijacije dobiti nakon poreznog rasterećenja u SAD-u koja će povećati potražnju za američkim dolarom.

5) Političkih rizika u Euro zoni uslijed formiranja populističke Vlade u Italiji čiji dio programa se kosi sa osnovnim pretpostavkama održavanja fiskalne discipline institucija Euro zone, a što predstavlja dodatan rizik uslijed ionako neuravnoteženih financija Italije i visoke razine javnog duga od preko 130% BDP-a.

Danas je na rasporedu uobičajena jednotjedna obrnuta repo aukcija HNB-a po kamatnoj stopi od 0,03% gdje očekujemo nastavak suzdržanosti banaka prilikom dostavljanja ponuda uslijed visokog viška kunske likvidnosti u sustavu od oko 7% BDP-a.

Ministarstvo financija na sutrašnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi 100 mil. HRK 3-mjesečnih i 6-mjesečnih trezorskih zapisa te 400 mil. HRK jednogodišnjih trezorskih zapisa uz istovremeno dospijeće od 643 mil. HRK. Imajući na umu očekivano izdanje kunske obveznice u toku mjeseca ne isključujemo mogućnost suzdržanosti investitora prilikom dostavljanja ponuda. Kamatna stopa na jednogodišnjem trezorskom zapisa izgledno bi se trebala zadržati na postojećih 0,09% dok bi prinos na 3-mjesečno i 6-mjesečno izdanje mogao kliznuti s obzirom na relativno visoke razine na kojima se nalazi budući da nije pratio trend smanjenja uslijed nedostatka aukcija na spomenutim izdanjima u proteklim mjesecima.

Nakon šest tjedana uzastopnog rasta, Crobex je u proteklom tjednu zabilježio negativnu izvedbu te korigirao 0,74% na prosječnom redovnom dnevnom prometu dionicama od 5,9 mil. HRK.

U petak su zabilježeni nešto viši volumeni trgovanja od 8,3 mil. HRK pri čemu se najviše trgovalo povlaštenim izdanjem grupe Adris d.d. (ADRS2) čija je cijena na prometu od 2,7 mil. HRK zabilježila pad cijene od 1,61%. Milijunski promet zabilježila su i izdanja Valamar Riviera d.d. (RIVP) i Hrvatski Telekom d.d. (HT) sa protrgoavnih 1,2 i 1,1 mil. HRK te rast cijene od 1,46%, odnosno korekciju od 1,91%. Izdanje Viro d.d. (VIRO) i HT su zabilježili i blok transakciju u iznosima od 4,6, odnosno 2,3 mil HRK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:52