Signalitics

Dnevni pregled svjetskih tržišta: Američki dionički indeksi dosegnuli novu rekordnu razinu

Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi su jučerašnje trgovanje zatvorili na novim rekordnim razinama uslijed povećane potrage investitora za rizičnom imovinom nakon objave snažne izvedbe privatne potrošnje uz istovremeno niske inflatorne pritiske koji jamče suzdržanost Fed-a od daljnje normalizacije monetarne politike.

Jučer objavljeni podaci o kretanju privatne potrošnje u protekla dva mjeseca (objavljeni zaostaci radi ranije obustave rada dijela državne uprave) potvrdili su nastavak snažne ekonomske izvedbe američke ekonomije na koju upućuju podaci objavljeni u protekla dva tjedna.

Privatna potrošnja zabilježila je rast od 0,9% mjesečno u ožujku što je najsnažnija stopa rasta od kolovoza 2009. godine te pokazuje kako američki potrošači – najvažniji pokretač rasta američke ekonomije – nastavljaju trošiti usprkos nesigurnostima oko izgleda svjetskog rasta. Potonje zapravo i ne iznenađuje s obzirom na solidan rast plaća, niske kamatne stope koje potenciraju zaduživanje i stope nezaposlenosti od svega 3,8%.

Snažna privatna potrošnja nije se uspjela preliti u jačanje inflatornih pritisaka. Naime, Fed-ova preferirana mjera inflacije koju koristi kod odluke o smjeru monetarne politike, temeljna PCE inflacija, zabilježila je rast od 1,6% godišnje u ožujku te se tako nalazi ispod Fed-ovog srednjoročnog cilja od 2%.

Podaci su objavljeni ususret današnjem početku dvodnevnog sastanka Fed-a. Podsjećamo kako nakon četiri podizanja bazičnog kamatnjaka u prošloj godini, Fed je iznenadio tržišta prošli mjesec kada su projekcije pokazale kako nemaju namjeru promjene kamatnjaka u toku ove godine.

Istovremeno, nepovoljne objave ekonomskih indikatora u euro zoni su nastavljene. Prema podacima Europske komisije, sentiment indikatora industrijskog sektora je zabilježio pad na -4,1 bod u travnju što je najniža razina indikatora od 2014. godine. Objava je tako u skladu s posljednjim kretanjima PMI indikatora prerađivačkog sektora koji se nalazi u korekcijskom teritoriju. Indikator ekonomskog sentimenta koji uključuje industrijski sektor, sektor usluga, građevine i potrošnje, također je zabilježio pad u travnju te se spustio na najnižu razinu u protekle dvije godine (104 boda).

Zasebno objavljeni podaci Europske centralne banke ukazuju na blago usporavanje kreditne aktivnosti u ožujku što sugerira kako se potrošači i kompanije potencijalno počinju blago uzdržavati od kreditne aktivnosti uslijed narušenih izgleda rasta.

Jutros objavljeni podaci upućuju na daljnje usporavanje sentimenta u prerađivačkom sektoru Kine. Caixin Markit indikator sentimenta prerađivačkog sektora zabilježio je daljnji pad u travnju i sad se nalazi tek 0,2 boda iznad kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije. Istraživanje je pokazalo kako su ukupna proizvodnja i radni sati zabilježi blagi rast ali kako rukovodstvo prijavljuje pad inozemne potražnje već drugi puta u protekla tri mjeseca.

Ministarstvo financija na današnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi 500 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa.

Očekujemo nastavak snažnog interesa investitora uz zadržavanje prinosa na aktualnoj, rekordno niskoj razini od 0,08% uslijed izdašnog viška kunske likvidnosti u sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:49