Crobex

Dionice na Zagrebačkoj burzi skaču treći tjedan zaredom: Ostvaren promet od 91 milijuna kn

Zagrebačka burza
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna znatno porasli treći tjedan zaredom, prateći tako uspon svjetskih burzi jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu i da uskoro slijede bolje vijesti.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 5,3 posto, na 1.584 boda, dok je Crobex10 porastao 5 posto, na 985 bodova.

Pritom su svi sektorski indeksi ojačali, a najviše Crobexkonstrukt, 13,1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna oko 91 milijun kuna, što je otprilike 11 milijuna više nego tjedan ranije.

Rast Crobexa zahvaljuje se oporavku svjetskih burzi nakon oštrog pada u prvom tromjesečju.

Premda je jasno da će najveća svjetska gospodarstva uroniti u recesiju, posljednjih tjedana svjetske burze rastu jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu i da uskoro slijede bolje vijesti.

Najveći promet na Zagrebačkoj burzi prošloga je tjedna ostvaren dionicom Valamar Riviere, oko 16 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 2,4 posto, na 24,60 kuna.

S prometom od 11,4 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, koja je poskupila 4,05 posto, na 167 kuna.

Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvaren je, pak, promet od 10,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je porasla gotovo 6 posto, na 390 kuna.

S dva izdanja prošloga je tjedna ostvaren promet od oko 8 milijuna kuna. Pritom je cijena dionice AD Plastika skočila 8,6 posto, na 139 kuna, dok je dionica Arena Hospitality grupe poskupila 0,9 posto, na 228 kuna.

Promet već od 5 milijuna kuna prošloga je tjedna ostvaren s još tri izdanja.

Pritom je cijena dionice Atlantske plovidbe skočila više od 16, a Podravke više od 4 posto, dok je dionica Optima telekoma pojeftinila više od 4 posto, na 5,88 kuna.

Većina izdanja kojima se prošloga tjedna trgovalo zabilježila je rast cijene u odnosu na tjedan ranije. Od ukupno 64 izdanja, kojima se trgovalo, njih 47 ostvarilo je rast cijene, 11 pad, dok cijene 6 dionica nisu zabilježile cjenovnu promjenu.

Unatoč snažnom rastu Crobexa u posljednja tri tjedna, u odnosu na početak godine i dalje su u minusu. Tako je Crobex na gubitku oko 21,5, a Crobex10 otprilike 18 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 18:51