Svjetska tržišta

Dionice na Wall Streetu rastu, a još jedan val rasta nezaposlenosti pao u drugi plan

Wall Street broker
 Johannes EISELE / AFP

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio novi program američke središnje banke za pomoć gospodarstvu, što je zasjenilo još jedan val rasta nezaposlenosti zbog koronakrize.

Dow Jones ojačao je 285 bodova ili 1,22 posto, na 23.719 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,45 posto, na 2.789 bodova, a Nasdaq indeks 0,77 posto, na 8.153 boda.

Ulagače je ohrabrio još jedan Fedov potez bez presedana kojim nastoji pomoći gospodarstvu koje je paralizirano zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Nakon što je prije mjesec dana žurno srezao ključne kamate na nulu i putem različitih programa u financijski sustav ubrizgao više tisuća milijardi dolara, Fed je jučer najavio program vrijedan 2.300 milijardi dolara namijenjen kompanijama koje zapošljavaju do 10.000 radnika, kupnji obveznica saveznih država, okruga i gradova.

Najavljujući te mjere predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je središnja banka proširila fokus koji je dosad bio usmjeren isključivo na očuvanje likvidnosti i normalno funkcioniranje tržišta.

Središnja banka želi pomoći zemlji da dobije dovoljno ekonomskog i financijskog prostora za uspješnu borbu s teškom zdravstvenom krizom, poručio je Powell.

„Ovo je bilo potpuno neočekivano, pa su svi dionički sektori snažno porasli od samog početka trgovanja“, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Zahvaljujući tome, u drugi je plan pao podatak da je prošloga tjedna broj inicijalnih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u skočio za 6,6 milijuna, drugi tjedan zaredom.

Ukupno je u posljednja tri tjedna bez posla ostalo oko 15 milijuna Amerikanaca, što pokazuje koliki je udar koronakriza nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu.

„Svi očekuju doista loše gospodarske pokazatelje i poslovne rezultate kompanija. Stoga će svi biti fokusirani samo na to kada će doći do odskoka gospodarstva i koji će se dijelovi gospodarstva najbrže oporaviti“, kaže Ghriskey.

Podršku tržištu pružaju i neke naznake da je širenje koronavirusa u nekim od najviše pogođenih dijelova SAD-a možda blizu vrhuncu.

Zahvaljujući tome, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones skočio je 12,7 posto, dok je S&P 500 porastao 12,1, a Nasdaq indeks 10,6 posto.

Za S&P 500 to je najveći tjedni skok od 1974. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,90 posto, na 5.842 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,24 posto, na 10.564 boda, a pariški CAC 1,44 posto, na 4.506 bodova.

Azijske burze

Na azijskim se burzama u petak trguje mirno, a obujam trgovanja je skroman jer se na nekim od najvećih tržišta u regiji zbog praznika ne radi.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na dobitku 0,4 posto, a za toliko je porastao i južnokorejski Kospi indeks.

Na burzi u Šangaju cijene su dionica, pak, pale oko pola posto, dok se u Hong Kongu, Singapuru, Indiji i Australiji zbog Velikog petka ne radi.

Ulagače u Japanu i Južnoj Koreji ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon još jednog poteza američke središnje banke kojim nastoji pomoći gospodarstvu koje je paralizirano zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Nakon što je nedavno žurno srezao ključne kamate na nulu i putem različitih programa u financijski sustav ubrizgao više tisuća milijardi dolara, Fed je jučer najavio program vrijedan 2.300 milijardi dolara namijenjen kompanijama koje zapošljavaju do 10.000 radnika, kupnji obveznica saveznih država, okruga i gradova.

Zahvaljujući tome, u drugi je plan pao podatak da je prošloga tjedna broj inicijalnih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u skočio za 6,6 milijuna, drugi tjedan zaredom.

Ukupno je u posljednja tri tjedna bez posla ostalo oko 15 milijuna Amerikanaca, što pokazuje koliki je udar koronakriza nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu.

No, podršku tržištima pružaju neke naznake da se širenje koronavirusa u nekim zemljama usporava.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima zbog novih Fedovih mjera dolar prema košarici valuta oslabio četvrti dan zaredom.

Jutros se njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 99,46 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,10 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 108,90 na 108,40 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0925 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0865 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 07:35