Signalitics

Cijene nafte bilježe najdužu seriju pada ikada, Saudijska Arabija smanjuje proizvodnju?

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi u petak su zabilježili negativnu izvedbu slijed nastavka korekcije izdanja tehnološkog sektora i pritiska pod kojim su se našle dionice energetike uslijed nastavka pada cijene nafte.

Po sentiment investitora pritom su negativno djelovale i posljednje objave kineskih ekonomskih indikatora prema kojima su proizvođačke cijene u listopadu zabilježile korekciju četvrti uzastopni mjesec uslijed smanjenja obujma proizvođačke aktivnosti te slabljenja domaće potražnje. Prodaja automobila je također zabilježila korekciju u proteklom mjesecu.

Predsjednik Trump trebao bi se susreti s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kasnije u toku ovog mjeseca kako bi se nastavili trgovinski pregovori. Nakon što je Trump ranije prezentirao optimističnu retoriku vezanu uz potonje, njegov trgovinski savjetnik Navarro je izjavio da ako do dogovora dođe, da će isti biti pod američkim uvjetima.

Američke proizvođačke cijene u listopadu su zabilježile rast od 0,6% mjesečno što je najsnažnija mjesečna stopa rasta od 2012., a dolazi prije svega kao posljedica značajnog rasta cijene nafte prethodno nedavnoj korekciji. Na godišnjoj razini proizvođačke cijene su ubrzale za tri desetine na 2,9% te time značajno nadmašila tržišna očekivanja rasta od 2,5%.

Fokus investitora sljedeći tjedan će uvelike biti na objavi njemačkog BDP-a za treći kvartal koja je na rasporedu u srijedu i gdje tržišta anticipiraju korekciju od 0,3% kvartalno (nakon rasta od 0,5% kvartalno u drugom kvartalu) odnosno spuštanje godišnje stope rasta na 1,2% sa 2,3% u drugom kvartalu.

Nešto lošija izvedba ekonomije u trećem kvartalu se barem djelomično može pripisati privremenom smanjenju proizvode u automobilskoj industriji uslijed novih pravila o regulaciji emisija, no čak i bez navedenog Njemačka je ekonomija izgubila zamah iz prve polovice godine.

Isti dan na rasporedu je i objava američke potrošačke inflacije za listopad gdje se očekuje ubrzanje rasta iste za dvije desetine na godišnjoj razini na 2,5%, odnosno zadržavanje 'core' inflacije na razini od 2,2% godišnje.

Cijene nafte u petak su zabilježile pad deseti uzastopni trgovinski dan što je najdulja serija pada ikad zabilježena, a dolazi kao posljedica daljnjih znakova povećanja proizvodnje od strane vodećih svjetskih proizvođača. Cijene WTI i Brent nafte pritom bilježe korekciju od preko 20% s vrhunca dosegnutog u listopadu te se nalaze u takozvanom medvjeđem teritoriju trgovanja.

Nakon što je ranije najavila kako će svoju proizvodnju povećati na rekordno visoke razine, ministar energetike Saudijske Arabije jučer je izjavio kako će raditi smanjenje potražnje u prosincu 500 tisuća barela nafte manje dnevno plasirati manje na tržište. Istovremeno, Rusija smatra kako su viškovi na tržištu privremeni te sukladno tome planira zadržati proizvodnju na višim razinama. Nastavno na navedeno, cijene nafte su zabilježile umjerene uzlazne pritiske u ranom dijelu današnjeg trgovanja.

Tečaj EUR/HRK zabilježio je silazne pritiske krajem prošlog tjedna te se parom ponovno trguje blago ispod razine 7,43 kuna za jedan euro, što je u skladu s našim očekivanjima da će sezonski deprecijacijski pritisci na kunu biti skromnog intenziteta uslijed niza podupirućih faktora. Neki od tih faktoru su visoke devizne pozicije domaćih turističkih kompanija po završetku turističke sezone, viši priljev sredstava iz EU fondova te generalno dobar sentiment investitora prema hrvatskoj imovini uslijed snažne ekonomske i fiskalne izvedbe. Pritom zadržavamo naša očekivanja tečaja EUR/HRK na razini od 7,47 kuna za jedan euro krajem godine.

Američki dolar je profitirao u petak od iznadočekivane objave američke proizvođačke inflacije koja je samo jedna u nizu posljednje objavljenih podataka koji potvrđuju da će Fed izgledno nastaviti s planiranim tempom normalizacije monetarne politike. Sljedeće podizanje kamatnjaka može se očekivati u prosincu (19. - 20. prosinca) te će do tada tržišta budnim okom motriti nadolazeće objave relevantnih indikatora koje bi trebale dati jasniju sliku oko potencijalnih izmjena u Fed-ovim ekonomskim projekcijama kao i u mjerama monetarne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:44