Crobex indeksi

Cijene dionica oštro padaju na Zagrebačkoj burzi, trguje se 20 puta više od uobičajenog

Redovni promet dionicama iznosio je do 10,30 sati oko 20 milijun kuna, što je 20 puta više nego u petak u ovo doba
Zagrebačka burza
 Siniša Sunara / CROPIX

Na Zagrebačkoj su burzi u ponedjeljak ujutro Crobex indeksi oštro pali, uz povećani promet, pa tako prate oštar pad cijena dionica na europskim i ostalim svjetskim burzama na kojima je zavladala panika zbog širenja koronavirusa.

Crobex indeks bio je oko 10,30 sati u minusu 3,8 posto, na 1.945 bodova, dok je Crobex10 potonuo 3,3 posto, na 1.161 boda, što su njihove najniže razine od listopada prošle godine.

Redovni promet dionicama iznosio je do 10,30 sati oko 20 milijun kuna, što je 20 puta više nego u petak u ovo doba.

„Od samog početka trgovanja tržište je oštro palo, što se moglo i očekivati, s obzirom na paniku na europskim burzama zbog širenja koronavirusa u Italiji, ali i drugim zemljama. Puno se jutros trguje na Zagrebačkoj burzi, promet je povećan, a cijene gotovo svih izdanja znatno su pale”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet, 3,4 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena pala 2,2 posto, na 177,50 kuna. S prometom od oko 1,9 milijuna kuna slijedi dionica Valamar Riviere, kojoj je cijena potonula više od 5 posto, na 35,10 kuna. Povlaštena dionica Adris grupe pojeftinila je 2,4 posto, na 492 kune, uz promet od 1,8 milijuna. Cijena dionice Optima telekoma potonula je, pak, više od 8,5 posto, na 6,40 kuna.

Uz promet veći od milijuna kuna, cijena dionice Zagrebačke banke pala je više od 2 posto, AD Plastika više od 3, a Arena Hospitality grupe više od 6 posto.

Niti jednom drugom dionicom zasad nije ostvaren promet veći od milijun kuna, a većini ostalih cijene su oštro pale.

Od 23 dionice kojima je zasad ostvaren promet veći od 100 tisuća kuna, čak ih je 21 izgubila na vrijednosti.

„To je bilo za očekivati, s obzirom na današnja kretanja na svjetskim burzama od ranog jutra. Moje je mišljenje da je pad cijena domaćih dionica malo pretjeran, no to je tako dok se ne smire svjetske burze”, kaže Rinkovec.

Cijene dionica padaju i na ostalim burzama

A na europskim su burzama cijene dionica jutros potonule više od 2 posto.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 2,5 posto, pa je na putu najvećeg dnevnog gubitka od listopada prošle godine. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 2,20 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,90, a pariški CAC 2,85 posto.

Indeks na burzi u Milanu potonuo je, pak, više od 3,5 posto, što je posljedica širenja koronavirusa u Italiji, gdje je dosad umrlo četvoro ljudi, dok ih je više od 150 zaraženih. Kina je, pak, u ponedjeljak izvijestila o 150 novih smrtnih slučajeva u epidemiji koronavirusa, dok je 409 ljudi novozaraženo. Time je ukupan broj zaraženih porastao na 77.152, a ukupan broj umrlih na 2.592. Prema podacima Reutersa, virus se proširio na 28 zemalja u svijetu, pri čemu je sve više umrlih. Samo u Južnoj Koreji broj umrlih porastao je na sedam, dok ih je više od 700 zaraženih.

„Puno je loših vijesti o daljnjem rastu novih slučajeva koronavirusa. Naravno, zbog toga je na tržištima puno nesigurnosti i pitanja kolike će biti gospodarske štete u Kini, ali i izvan nje”, kaže Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP.

Ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava, s obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica. U nizu zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost.

Zbog toga su jutros na europskim burzama najviše pale cijene dionica zrakoplovnih kompanija. Tako su cijene EasyJeta, Ryanaira, Air Francea i Lufthanse potonule između 7 i 11 posto.

U turističkom su sektoru, pak, cijene dionica u prosjeku pale oko 4 posto, dok su u rudarskom, tehnološkom, bankarskom i automobilskom skliznule više od 3 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,9 posto, skliznuvši na najnižu razinu od početka veljače.

Ulagači se okreću zlatu

Posljednjih dana ulagači prodaju zalihe i ulažu u sigurnija ulaganja, poput zlata. Cijena unce zlata (31.1034768 grama) porasla je jutros za 1 posto, na 1.678 dolara, što je najviša razina u zadnjih sedam godina.

Američki dolar se također smatra sigurnijim utočištem za kapital, pa je na valutnim tržištima vrijednost dolara u odnosu na ostale valute porasla blizu svoje najviše razine u tri godine. Dolarski indeks, koji prati kretanje SAD-a prema šest glavnih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,55 bodova, dok se u petak tržište zatvorilo na 99,20 bodova.

Ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta i za kinesko i za drugo gospodarstvo, s obzirom na ograničenja putovanja i zatvaranje tvornica. Turizam, lanci nabave i proizvodna djelatnost snažno su pogođeni u velikom broju zemalja.

Analitičari kompanije Oxford Economics procjenjuju da bi globalni gospodarski rast mogao pasti na nulu u prvoj polovici ove godine ako širenje koronavirusa preraste u globalnu pandemiju, javlja SEEbiz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:56