Svjetska tržišta

Cijene dionica kompanija pale uoči objava poslovnih rezultata. Skočila samo jedna dionica

Jučer su S&P 500 i Dow Jones indeks pali jer ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija
Ilustracija, tvornica Forda
 Profimedia, Eye Ubiquitous

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koji zbog koronakrize neće biti baš dobri.

Dow Jones oslabio je 328 bodova ili 1,39 posto, na 23.390 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,01 posto, na 2.761 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,48 posto, na 8.192 boda. Posljednjih su tjedana cijene dionica nadoknadile veliki dio prethodnih gubitaka jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete.

No, jučer su S&P 500 i Dow Jones indeks pali jer ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a mnoge su već objavile da će im prihodi i zarade oštro pasti.

Tako je, primjerice, Ford Motor jučer objavio procjene prema kojima bi njegov gubitak u prvom tromjesečju mogao dosegnuti 600 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju ostvario dobit od 2,4 milijarde dolara. Cijena dionice Forda pala je gotovo 4 posto.

Oštro su, više od 4 posto, jučer u prosjeku pale i cijene dionica banaka jer ulagači ne žele riskirati uoči objave rezultata poslovanja JPMorgan Chasea i Wells Farga u utorak. I mnoge druge kompanije i banke ostvarit će slabe rezultata jer su mnogi dijelovi gospodarstva već tjednima paralizirani zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Zbog toga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti više od 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast za 6,3 posto.

Kako se očekuje i pad zarada u drugom tromjesečju, to znači da se očekuje recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom. Ni procjene po američko gospodarstvo nisu ništa bolje. Analitičari fonda Pacific Investment Management (PIMCO) objavili su kako očekuju pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju za 30 posto na godišnjoj razini, a premda bi u iduća dva kvartala gospodarstvo trebalo porasti, u cijeloj godini američki BDP mogao bi zabilježiti pad od 5 posto.

U moru loših vijesti, jučer se istaknula i jedna dobra. Najveća američka online trgovina Amazon.com objavila je da će zaposliti 75.000 ljudi zahvaljujući snažnom rastu online potražnje. Cijena dionice Amazona skočila je više od 6 posto, zbog čega je Nasdaq indeks završio s blagim dobitkom. Obujam trgovanja bio je jučer manji nego prethodnih trgovinskih dana jer se na europskim i mnogim drugim burzama u svijetu nije radilo zbog uskrsnih praznika.

Solidni gospodarski podaci iz Kine podržali azijske burze

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle jer su podaci o vanjskoj trgovini Kine bolji nego što se očekivalo i jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa u svijetu blizu vrhuncu. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu gotovo 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i 1,8 posto.

U ožujku je izvoz Kine pao 6,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je znatno sporiji pad nego u prethodna dva mjeseca i znatno manji u odnosu na pad od 14 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. Uvoz je istodobno zabilježio pad od 0,9 posto, što je također znatno manje od očekivanja i od pada prethodnih mjeseci. To je podržalo nadu ulagača da se u Kini situacija stabilizira nakon što su u prvom mjesecima godine dijelovi gospodarstva zbog širenja koronavirusa bili paralizirani.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio. Jutros se njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 99,22 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio oko 99,50 bodova. Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 108,10 na 107,65 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0945 dolara, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:15