Signalitics

Cijena zlata dosegnula najvišu razinu u proteklih mjesec dana

Sentiment investitora narušen je i američkim uvođenjem carina od 25% na uvoz čelika i aluminija iz Brazila i Argentine te prijetnjama uvođenja carina na uvoz francuske robe te potencijalno i roba iz drugih dijelova EU
Ilustracija
 Nick Oxford / Stringer / Reuters / Profimedia, Alamy
ŠTO SE DOGODILO?

Korekcija vodećih svjetskih dioničkih indeksa koja je započela u ponedjeljak nastavljena je jučer nakon što je predsjednik Trump izjavio kako će postizanje dugo iščekivanog trgovinskog dogovora sa Kinom potencijalno biti odgođeno do završetka predsjedničkih izbora koji će se održati sljedeće godine. Sentiment investitora narušen je i američkim uvođenjem carina od 25% na uvoz čelika i aluminija iz Brazila i Argentine te prijetnjama uvođenja carina na uvoz francuske robe te potencijalno i roba iz drugih dijelova Europske unije.

ŠTO TO ZNAČI?

Prije samo nekoliko dana činilo se kako se trgovinski rat između SAD-a i Kine privodi kraju. Posljednje izjave Trumpa i njegove administracije pokazale su kako se možda ipak radi samo o zatišju prije bure. U takvim okolnostima investitori su se okrenuli prema tradicionalno sigurnim oblicima ulaganja poput zlata čija je cijena dosegnula najvišu razinu u proteklih mjesec dana.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Trgovinske neizvjesnosti i potencijalna eskalacija sukoba između SAD-a i Kine, ali i drugih trgovinskih partnera poput Europske unije, ostaje ključna prijetnja izvedbi svjetske ekonomije u narednoj godini. Izvedba u protekla dva dana pokazala je pokazala kako je dovoljno samo nekoliko komentara koji sugeiraju daljnje narušavanje odnosa u svjetskoj trgovini kako bi se sentiment investitora značajno pogoršao i pogurao dioničke indekse u crveni teritorij. Stabilizacija ekonomskih indikatora eurozone kojoj smo svjedočili u proteklih nekoliko tjedana nakon značajnog pogoršanja ekonomske izvedbe u proteklim mjesecima, ugrožena je novim valom pesimizma koji je zahvatio svjetska tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:38