Signalitics

Cijena nafte spustila se na najnižu razinu u proteklih osamnaest godina

Značajna korekcija cijene nafte najveći je udarac za zemlje izvoznice nafte na svjetskom tržištu, a pogoditi će i našeg domaćeg proizvođača
Ilustracija
 Delil SOULEIMAN / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Cijena nafte pala je ispod 20 dolara po barelu te se tako spustila na najnižu razinu u proteklih osamnaest godina. U odnosu na kraj prošle godine, cijena nafte nalazi se na 70% nižoj razini. Promatrano unazad tri tjedna, cijene nafte na svjetskom tržištu su prepolovljene.

ŠTO TO ZNAČI?

Dok je trgovinski rat Saudijske Arabije i Rusije odigrao svoju ulogu, pad cijene prije svega je posljedica značajnog smanjenja potražnje za energentima uslijed obustave većeg dijela ekonomske aktivnosti diljem svijeta. Uz aktualnu razinu proizvodnje, skladišta će uskoro biti preplavljena viškovima nafte što sugerira kako će vodeći proizvođači biti prisiljeni privremeno obustaviti proizvodnju. Za proizvođače u SAD-u i Kanadi, proizvodnja na aktualnim cjenovnim razinama već je u potpunosti neisplativa.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Značajna korekcija cijene nafte najveći je udarac za zemlje izvoznice nafte na svjetskom tržištu, a pogoditi će i našeg domaćeg proizvođača – INA-u. Naravno, dok se zarade proizvođača smanjuju, ima i onih koji od pada cijene uspijevaju profitirati. Nažalost, s obzirom na obustavu rada većeg dijela ekonomije, upitno je kolika će biti jačina pozitivnih učinaka.

Općenito gledajući, pad cijena nafte, sa kašnjenjem od nekoliko mjeseci, rezultirala je smanjenjem cijena robe široke potrošnje, što uključuje i poljoprivredne proizvode čija potražnja ostaje netaknuta i u vrijeme pandemije. U normalnim okolnostima, profitirali bi i vozači radi niže cijene goriva za automobile, ali s obzirom da velik postotak stanovništva ostaje doma, učinak smanjenja cijene goriva na njihov budžet je limitiran. Pad cijena nafte u normalnim okolnostima bi se pozitivno odrazio i na poslovanje svih kompanija kojima gorivo predstavlja značajan dio troškova poslovanja (poput autoprijevoznika). Nažalost, velik dio takvih kompanija bio je prisiljen u potpunosti obustaviti poslovanje uslijed uvedenih ograničenja sa namjerom suzbijanja pandemije. Sve u svemu, negativni učinci pandemije daleko će nadmašiti pozitivne učinke pada troškova proizvodnje i cijena pojedinih roba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:13