Ilustracija
 AFP
Svjetska tržišta

Cijena nafte se oporavlja, Wall Street zabilježio optimistični skok

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu
Piše: HinaObjavljeno: 23. travanj 2020. 11:41

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi znatno porasli, nakon dva dana oštrog pada, jer su ulagače ohrabrili oporavak cijena nafte i najave paketa pomoći malim američkim tvrtkama kako bi prebrodile koronakrizu.

Dow Jones porastao je 456 bodova ili 1,99 posto, na 23.475 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,29 posto, na 2.799 bodova, a Nasdaq indeks 2,81 posto, na 8.495 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše, u prosjeku za 3,6 posto, u energetskom sektoru, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte.

Nakon što su početkom tjedna cijene barela oštro pale i skliznule na najniže razine od 1999. godine, jučer su i na američkom i na londonskom tržištu skočile više od 7 posto. Razlog je tome mogućnost daljnjeg smanjenja proizvodnje nafte u svijetu, s obzirom da je zbog koronakrize oštro pala potražnja.

Ulagače je ohrabrila i jednoglasna podrška Senata paketu pomoći malim tvrtkama u ukupnom iznosu od gotovo 500 milijardi dolara. Očekuje se da će Predstavnički dom Kongresa podržati taj paket pomoći u četvrtak.

Bio bi to već četvrti paket poticaja gospodarstvu koji je odobrio Kongresa, a ukupan iznos tih poticaja od oko 3.000 milijardi dolara trebao bi ublažiti predstojeću recesiju.

„Odgovor vlasti gospodarskim poticajima na koronakrizu puno je brži nego 2008. godine. To je ublažilo rizike i zaustavilo pad cijena dionica“, kaže Anik Sen, direktor u tvrtki PineBridge Investments.

Posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu, da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete.

Zbog toga je S&P 500 indeks skočio više od 20 posto u odnosu na svoju najnižu razinu u ožujku. No, početkom tjedna oštro je pao, pa je i dalje oko 17 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute u veljači.

Posljedica je to blokade dijelova gospodarstva jer milijarde ljudi širom svijeta ostaju kod kuće zbog strogih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Paraliza gospodarstva dovela je i do masovnih otpuštanja u SAD-u, kao i pada prihoda i zarada mnogih velikih američkih kompanija.

Stoga su analitičari u anketi Reutersa smanjili procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pa sada očekuju njihov pad u prvom i drugom tromjesečju. To znači da slijedi recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,30 posto, na 5.770 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,61 posto, na 10.415 bodova, a pariški CAC 1,25 posto, na 4.411 bodova.

Azijske burze

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte drugi dan zaredom i nadi ulagača u nove poticajne mjere kako bi se ublažila predstojeća recesija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, prvi put nakon tri dana pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,2 i 0,8 posto. No, u Australiji i Šangaju blago su pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji znatan rast cijena dionica na Wall Streetu, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte i najavi paketa pomoći malim američkim tvrtkama kako bi prebrodile koronakrizu.

Nakon što su početkom tjedna cijene barela oštro pale i skliznule na najniže razine od 1999. godine, jučer su skočile više od 7 posto.

Linker
09. siječanj 2021 14:35