Vrijede 100 milijardi funti

Čak 87.000 britanskih nekretnina u vlasništvu je anonimnih offshore kompanija

Stručnjaci ističu kako se ovim načinom poslovanja najčešće koriste kriminalci, ali i pojedini političari
Panorama Londona
 Profimedia, Zuma Press - Archives

Gotovo 87.000 nekretnina u Velikoj Britaniji čija je vrijednost procijenjena na 100 milijardi funti (oko 865 milijardi kuna) u vlasništvu je anonimnih kompanija koje su registrirane u poreznim oazama, pokazuje najnovija analiza Global Witness grupe za transparentnost trgovanja.

Kako prenosi The Guardian, čak 40 posto njih smješteno je u nekim od najpoznatijih kvartova engleske metropole. Tako se gotovo 10.000 njih nalazi u londonskom Westminsteru, u Tower Hamlets smješteno je 2.000, unutar Kensington i Chelsea četvrti nalazi se pak 6.000 nekretnina, dok je Camden Town dom njih čak 2.300.

Analitičari ističu, kako je primjerice, samo jedan kompleks zgrada u Knightsbridge četvrti u vlasništvu gotovo 134 kompanije. Inače, cijene stanova u tim zgradama nerijetko se penju i do tri milijuna funti (oko 25 milijuna kuna). Slična situacija je i s imovinom u Buckingham Palace ulici, a ukupna vrijednost tih stanova procijenjena je na 350 milijuna funti (oko 3 milijarde kuna).

- Sve je očitije da su nekretnine u Britaniji jedan od omiljenih alata pojedinaca za pranje novca, a ova analiza otkriva alarmantne razmjere tajnih vlasništva u toj državi – poručila je Ava Lee, stručnjakinja za antikorupciju pri Global Witnessu.

Iako se Vlada još 2016. godine obvezala uvesti registar vlasnika nekretnina s ciljem borbe protiv korupcije, ona to ni danas nije napravila, a nekretnine su i dalje ostale najomiljeniji način odrade financijskih malverzacija u Britaniji.

Iz Global Witnessa ističe kako se ovim načinom poslovanja najčešće koriste kriminalne organizacije, ali i pojedini političari, a sve s ciljem kako bi opravdali 'prljavi' novac te sebi i svojoj obitelj osigurali sigurno utočište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:06