Tržište cvjeta, voda nadire

Bogataši ne odustaju od kupovine skupih stanova u gradu kojeg do kraja stoljeća neće biti

Mnogi od njih žele se doseliti upravo na samu obalu, u luksuzne apartmane i stanove
Miami Beach
 Profimedia, Alamy

Miami, jedan od najposjećenijih gradova na svijetu, mogao bi u idućih 80 godina biti dobrim dijelom pod vodom, smatraju znanstvenici, a prenosi Business Insider. Naime, ovaj grad koji se nalazi na manje od dva metra nadmorske visine, već se sad suočava s poplavama zbog podizanja razine mora čak i kada ne padaju obline kiše.

Ipak, tržište luksuznim nekretninama u Miamiju cvjeta, a kako su za Business Insider potvrdili tamošnji agenti za nekretnine, bogate kupce klimatske promjene i prilično izgledna mogućnost potapanja barem dijela grada ne brinu previše, barem ne dovoljno da odluče ne kupiti novi luksuzni apartman.

- Ne postoji scenarij prema kojem će Miami kakvoga danas znamo postojati na kraju ovog stoljeća - smatra Jeff Goodell, autor knjige „The Water Will Come: Rising Seas, Sinking Cities, and the Remaking of the Civilized World („Voda će doći: Podizanje mora, gradovi koji tonu i ponovo stvaranja civiliziranog svijeta”).

A car drives along a flooded street after the passing of Hurricane Irma in North Miami, Florida, U.S., September 11, 2017. REUTERS/Carlo Allegri
Carlo Allegri / REUTERS
Poplava u Miamiju u rujnu 2017. za vrijeme uragana Irma

Procjene koliko će se razina mora podići razlikuju se, ali prema američkom Uredu za oceanologiju, to bi do 2100. godine moglo doseći skoro 2 metra, dakle onoliko koliko je i prosječna nadmorska visina Miamija.

Ipak, sve više bogatih biznismena sa svojim obiteljima odlučuje napustiti savezne države poput Kalifornije i New Yorka u kojima su porezi visoki te se doseljava upravo u područje Miamija kako bi iskoristili status Floride kao države koja ne oporezuje njihove prihode. Mnogi od njih žele se doseliti upravo na samu obalu, u luksuzne apartmane i stanove.

- Moji klijenti ne donose odluku o kupovini nekretnine na temelju toga što bi se moglo dogoditi za 100 ili više godina - kazala je Dina Goldentayer, izvršna direktorica prodaje u agenciji za luksuzne nekretnine Douglas Elliman u Miamiju. Oni, dodala je, naprosto žele uživati u svom bogatstvu sa svojim obiteljima u svojim luksuznim domovima.

Audrey Ross, potpredsjednica agencije Compass u Južnoj Floridi izjavila je za Business Insider kako dosad nitko od njihovih klijenata nije spomenuo pitanje podizanja razine mora pri kupovini luksuznih nekretnina. U luksuznoj četvrti gdje i sama živi, problemu se pristupa tako da se naprosto grade viši nasipi koji bi trebali štititi od poplava.

Flooding in the Brickell neighborhood as Hurricane Irma passes Miami, Florida, U.S. September 10, 2017. REUTERS/Stephen Yang
Stephen Yang / REUTERS
Poplava u Miamiju u rujnu 2017. za vrijeme uragana Irma

- Mislim da je ovaj izazov za mnoge predaleko u budućnosti da bi sada bili zabrinuti i mijenjali svoj luksuzni životni stil - dodala je Ross. Oni koji ipak u svoje kalkulacije pri odabiru nekretnine uračunaju i podizanje mora, odlučuju se za kupovinu stana u luksuznom kompleksu Eighty Seven Park budući da se on nalazi na povišenom.

- Ovaj je projekt smješten na najelitnijoj poziciji u Miamiju gledano iz perspektive podizanja razine mora. Mi smo najviši, kazala je Goldentayer, koja je zadužena za prodaju raskošnih apartmana u tom kompleksu.

No, kako je Business Insider izvještavao u veljači, taj kompleks koliko god bio luksuzan i skupocjen, nije siguran niti imun na podizanje morske razine. Čini se da, barem zasad, tržište luksuznih nekretnina raste baš kao što se polako, ali sigurno, podižu razine mora.

Luxury high rise condo buildings in a tropical location in morning light, Image: 391365466, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia
Luksuzni apartmani, Miami Beach

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:50