Signalitics

Blokada američke Vlade izbrisala je oko osam milijardi dolara ekonomske aktivnosti

Donald Trump
 Carlo Allegri / REUTERS

Američki dionički indeksi zabilježili su negativnu izvedbu po prvi puta u protekla četiri dana uslijed razočaravajućih izgleda američkih kompanija povezanih s usporavanjem kineskog rasta te aktualnim trgovinskim neizvjesnostima između dvije ekonomije.

Proizvođači čipova su predvodili korekciju gdje je Nvidia neočekivano smanjila svoje očekivane prihode u četvrtom kvartalu za pola milijarde dolara. Cijena izdanja zabilježila je korekciju od 14%, a kompanija je upozorila na smanjenje prodaje u Kini. Industrijski div Caterpillar se pridružio u izdavanju razočaravajućih izgleda gdje je također stavljen naglasak na usporavanje kineskog rasta. Sve navedeno u kombinaciji s ispodočekivanim objavama zarada pojedinih kompanija obnovilo je zabrinutosti oko stanja svjetske ekonomije te učinka američko-kineskog trgovinskog rata.

Istaknimo i kako je jedan od vodećih Appleovih dobavljača, Japan Display, u ponedjeljak objavio kako očekuje negativan utjecaj na zarade od strane američko-kineskog trgovinskog rata i usporavanja kineske ekonomije što je pojačalo zabrinutosti investitora ususret današnjoj objavi kvartalnih rezultata Applea.

Azijski dionički indeksi također bilježe negativnu izvedbu gdje je pesimizam investitora dodatno potaknut američkim kaznenim optužbama protiv kompanije Huawei što bi moglo podići tenzije s Kinom nekoliko dana prije kritičnih razgovora između dvije zemlje s ciljem postizanja novog trgovinskog dogovora.

U međuvremenu, američki zavod za statistiku objavio je kako podaci o BDP-u SAD-a u četvrtom kvartalu neće biti objavljeni u srijedu prema planu, a u kontekstu obustave rada dijela državne uprave koja je završila tek u petak. Prema posljednjim informacijama, rezultati bi trebali biti objavljeni u toku sljedećeg tjedna.

Prema trenutnim procjenama, obustava rada dijela uprave izbrisala je oko 8 milijardi dolara vrijednosti ekonomske aktivnosti u toku prvog kvartala, a ekonomske posljedice bi bile značajne da je isto potrajalo duže od pet tjedana. Pritom se očekuje negativan utjecaj na BDP od oko 0,2% gdje bi prema procjenama oko 2/3 trebale biti nadoknađene snažnijim rastom u narednim kvartalima.

Zabrinutost oko usporavanja svjetskog rasta i naznake daljnjeg rasta američke proizvodnje rezultirale su korekcijom cijena nafte u ponedjeljak. Unatoč navedenome, cijene WTI i Brent nafte bilježe dvoznamenkaste stope rasta u toku ove godine. Cijena Brenta porasla je za gotovo 11% u odnosu na kraj 2018. što je najbolja mjesečna izvedba o prosinca 2016. te najsnažniji rast u siječnju u proteklih 13 godina.

Podsjećamo, rast cijena potaknut je smanjenjem proizvodnje nafte od strane OPEC-a i saveznika kartela od 1,2 milijuna barela dnevno što je pomoglo ublažiti tržišne zabrinutosti oko pretjeranog rasta ponude.

Tečajem EUR/USD trguje se blago iznad razine od 1,14 dolara za jedan euro. Unatoč turbulencijama u SAD-u uzrokovanih obustavom rada dijela državne uprave, procijenjenim negativnim učincima na rast, odgodom objava određenih ekonomskih indikatora i očekivano blažoj retorici Fed-a na ovotjednom sastanku, euro ne uspijeva značajnije aprecirati u odnosu na dolar. Takva izvedba ne iznenađuje budući da je na prošlotjednom sastanku ECB-a guverner Draghi priznao da po izvedbu ekonomije prevladavaju negativni rizici.

U kratkom roku bit će nekoliko ključnih čimbenika koji će odrediti kretanje tečaja EUR/USD. Smatramo kako bi sastanak Fed-a u srijedu mogao potencijalno dovesti do blagog slabljenja dolara budući da će Fed izgledno usvojiti opreznu retoriku kako ne bi izazvao daljnje turbulencije na financijskim tržištima u vidu i dalje nepoznatog ishoda trgovinskih pregovora SAD-a i Kine, mogućeg ponovnog obustava rada dijela državne uprave te neizvjesnosti po pitanju jačine usporavanja svjetskog rasta.

Ipak, smatramo da je u kratkom roku rasta tečaja EUR/USD ograničen budući da posljednje objave sentiment indikatora sugeriraju daljnje usporavanje rasta eurozone što će se u konačnici odraziti i u nadolazećim objavama podataka koji će nastaviti potvrđivati da će monetarna politika eurozone ostati ekspanzivnog karaktera produljeni vremenski period.

Ministarstvo financija na današnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi 900 milijuna kuna jednogodišnjih trezorskih zapisa ususret dospijeću od 1,2 milijarde kuna trezoraca. Imajući na umu izdašan višak kunske likvidnosti u sustavu očekujemo solidnu zainteresiranost investitora i zadržavanje prinosa na aktualno niskim razinama od 0,09%.

U četvrtak je na rasporedu aukcija FX trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 455 dana gdje je u ponudi milijarda eura trezorskih zapisa, a ususret dospijeću trezoraca u iznosu od 1,5 milijardi eura. Također očekujemo solidan interes investitora uz mogućnost korekcije prinosa naniže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:21