Olakšanje

Blago spuštanje visokih cijena: benzin pojeftinjuje, dizel ostaje na sadašnjoj razini?

Cijene motornih goriva prošli tjedan dosegle su najviše razine od 2014.
Na benzinskim pumpama postavljene su nove oznake za gorivo
 Željko Puhovski / CROPIX

Vozače na benzinskim pumpama danas ne bi trebalo dočekati neugodno iznenađenje kao prošli utorak. Cijene benzina padaju, informacije su iz naftaških krugova, dok dizel ostaje ili na istim razinama ili će, također, njegova cijena pasti.

- Cijene motornih benzina na tržištu Mediterana tijekom prošloga tjedna bile su u opadanju pa se može očekivati da će doći i do smanjenja maloprodajnih cijena motornih benzina, dok se ne očekuju značajnije promjene maloprodajnih cijena dizelskih goriva - potvrdili su službeno i u Crodux derivatima.

No, kolike će se točno plaćati gorivo, odnosno hoće li njegova cijena pasti za 10 ili 20 lipa, naftne kompanije, očekivano, ne otkrivaju (u trenutku pisanja teksta cijene još nisu službeno komunicirane). Ipak, i poznavatelji tržišta govore da će pasti te slično kao i u Croduxu pojašnjavaju da se zbog pada cijena barela na svjetskim tržištima, koji je sada 80 dolara, može dogoditi pritisak na mediteransko tržište, koji bi onda mogao utjecati na pad cijena u Hrvatskoj.

Međutim, napominju da, s obzirom na to da je prosječni tečaj dolara prošloga tjedna porastao za 0,41 posto, ne bi trebalo očekivati veliki pad. Prema podacima portala cijenegoriva.info, prošli utorak je benzin skočio za 20 lipa, dizel za 28 lipa, a autoplin za 10 lipa.

Ovisno o naftnoj kompaniji, trenutačna cijena benzina Eurosuper 95 kreće od 10,52 kuna pa do najviše 10,65 kuna, Eurodizel je od 10,27 do 10,45 kuna po litri, a autoplin od 4,79 do 5,09 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:31