Novi rekord

Bitcoin na 12. rođendan dosegao 34.544 dolara

Skok cijene bitcoina počeo je potkraj prošle godine
 Ozan Kose/AFP

Bitcoin je u nedjelju premašio 30.000 dolara vrijednosti, što je za trećinu veća vrijednost nego 2018. godine. Novi rekord, od 34.544 dolara za jedan bitcoin, poklopio se sa 12. rođendanom najpopularnije kriptovalute.

Treći siječnja 2009. Satoshi Nakamoto izrudario je početni blok bitcoina, takozvani blok broj 0, uz nagradu od 50 bitcoina za taj posao. U prvom bloku bila je referenca na naslov iz aktualnog izdanja The Timesa s naslovom: "Guverner na pragu drugog bailouta britanskih banaka".

Identitet Satoshi Nakamotoa nije otkriven. No, njegov je rad "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" na devet stranica postao inspiracija današnje fintech revolucije, koja se temelji na uvođenju tehnologije na kojoj se temelji bitcoin, takozvanog blockchaina, u svakodnevnu primjenu, najviše banke.

Skok cijene bitcoina započeo je potkraj prošle godine, kad je ta kriptovaluta 16. prosinca premašila 20.000 dolara vrijednosti, rekord otprije dvije godine. Iako dio analitičara očekuje korekciju cijene, apetiti onih drugih povećali su se pa sad prognoziraju da bi bitocin mogao doseći i vrijednost od čak 200.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 01:50