Tehnologija koja pomaže

Beskućnici će primati novac preko aplikacije, ali ga ne mogu potrošiti na alkohol i duhan

u Americi su se start-upovi odlučili posvetiti dobrotvornim radom i pomoći onima kojima je potrebna pomoć
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Kada govorimo o start-upovima, često pomislimo na nova tehnološka rješenja. No, u Americi su se start-upovi odlučili posvetiti dobrotvornim radom. Kako piše BBC, riječ je o "Out in the open", tehnologiji koja pomaže beskućnicima, a oko koje je okupljeno nekoliko start-upova koji žele pomoći više od 55 tisuća Amerikanaca koji žive na ulici.

Jedan od takvih start-upova je Samaritan u Seattleu. Cilj tog projekta je podijeliti beskućnicima Bluetooth uređaje koji će direktno komunicirati s pametnim telefonima. Naime, svaki put kada prolaznik prođe pored beskućnik s tim uređajem, na njegovom će se mobitelu pojaviti fotografija beskućnika uz njegovu priču. Kroz aplikaciju Samaritan svaka osoba može odmah donirati novčana sredstva kako bi pomogao osobi koju je susreo na ulici. Beskućnici donacije mogu koristiti za kupovinu hrane, prijevoz, stanarinu i čak za kupnju darovnih kartica na Amazonu, no ne smiju ih koristiti za nabavku oružja, duhana i alkohola. Do sada je podijeljeno 200 Bluetooth uređaja.

Drugi start-up dolazi iz Atlante. Riječ je o Mini city narukvicama koje su namijenjene beskućnicima , a povezane su s tabletima u prihvatilištima, javnim kuhinjama i crkvama. Iz Mini cityja navode kako je smisao nošenja narukvica da se povežu s beskućnicima i dođu do informacijama o njima kako bi se mogli prijaviti za noćenje ili pak prijaviti za neki posao.

No, nisu svi zadovoljni ovakvim načinom. Mnogi govore kako se Mini city može dovesti do zlouporabe osobnih podataka i povrijediti prava beskućnika, no iz Mini cityja se ograđuju i navode kako im nije cilj pratiti beskućnike.

Oni koji su se prijavili u sustav Samaritan jako su zadovoljni te su mnogi nakon toga i uspjeli skupiti dovoljno sredstva za smještaj i pronašli su posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:24