Neprihvatljiva opcija

Banke zagorčavaju život umirovljeniku: 'Obišao sam devet poslovnica, a svi mi kažu isto'

S čekom u džepu obišao je svih devet bankovnih poslovnica u Šibeniku i posvuda je odbijen
Ilustracija
 Marijo Basic / Nikola Vilic / CROPIX

Od prvoga dana ove godine Šibenčanin više ne može unovčiti svoju mirovinu koju prima preko čekova iz SAD-a. Banke u Hrvatskoj više ne otkupljuju ta sredstva plaćanja iz inozemstva, nego zahtijevaju isključivo elektroničke naloge, piše Šibenski.

Riječ je o redovitoj mirovini toga 84-godišnjaka koji je u Kaliforniji živio i radio 25 godina, bio je priznati stolar, proglašen "jednim od najboljih majstora u Južnoj Kaliforniji", a praksa domaćih banaka sada ga prisiljava da se odrekne svojih pošteno zarađenih 3000 kuna mjesečno.

Obišao je svih devet bankovnih poslovnica u Šibeniku i posvuda je odbijen. Informirao se nakon toga u Hrvatskoj narodnoj banci.

– Zasad nema nikakvog rješenja! Trebao bih, kako su me uputili u HNB-u, otvoriti račun u nekoj banci u SAD-u kojoj bi moj mirovinski fond, inače ozbiljna, provjerena institucija, slao čekove, a ta bi ih banka mijenjala i u Hrvatskoj s mojom bankom poslovala elektroničkim nalozima. Nema drugog načina, jer fond radi isključivo s čekovima i nikako drugačije. A da bih imao račun u SAD-u, trebam tamo ne samo osobno otputovati, nego je bančin uvjet također da položim izvjestan iznos. Za mene je to jednostavno nemoguća, neprihvatljiva opcija. Što će mi novac na drugom kraju svijeta? – jada se taj čovjek.

– Država i banke zagorčavaju život osobama treće dobi poput mene uvjetujući elektronički način uplaćivanja mirovina, umjesto da nam olakšaju.

HNB je upoznat sa situacijom

"Banke u Hrvatskoj već nekoliko godina smanjuju otkup čekova, poslujući jedino s određenim inozemnim izdavateljima, a neke su u cijelosti napuštale poslovanje s čekovima. To im je donosilo prevelik rizik od gubitka; čekovi poslani na naplatu u inozemstvo izgubili bi se u pošiljkama, a bilo ih je i sve više falsificiranih", navodi Merkl glavne razloge za konačnu odluku svih banaka početkom ove godine koja je osupnula toga građanina, te završava odgovor s preporukom:

"Umjesto čekom, dužnik (inozemni platilac) mogao bi platiti na transakcijski račun otvoren u Republici Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj državi. U vezi s takvim načinom naplate primatelj plaćanja mora se dogovoriti s dužnikom."

A to je zapravo isto ono o čemu govori Šibenčanin. Ali njemu i brojnim drugima to je neizvedivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2023 12:30