Odgode

Banke nude da se obveze prebace na kraj otplate kredita

HPB će zadržati iste limite po “minusima” građana i onim klijentima kojima bi oni trebali biti ukinuti
Ilustracija
 Ante Čižmić / Hanza Media

Hrvatska poštanska banka, Erste i PBZ objavile su kriterije po kojima će građanima i tvrtkama odobravati odgodu otplate kredita u idućem razdoblju, a najmanje u roku od tri mjeseca.

HPB građanima nudi tri opcije: mogu produljiti rok otplate uz smanjenje mjesečnih anuiteta, dogovoriti moratorij na otplatu glavnice i nastavak plaćanja kamata, uključujući produljenje roka otplate, a kao treća opcija na raspolaganju im je moratorij na otplatu ukupnog zaduženja i podmirenje kamata po isteku otplatnog razdoblja. PBZ je najavio da će zahtjeve za odgodom plaćanja zaprimati od 15. travnja do 31. svibnja 2020.

- Banka poziva sve klijente koji mogu podmirivati svoje financijske obveze da to čine redovito, bez apliciranja za mjere pomoći jer su namijenjene najteže pogođenim građanima - navodi HPB, ističući da pravo na realizaciju mjera pomoći mogu ostvariti građani koji zadovolje određene kriterije: da su uredno podmirivali obveze do 31. prosinca 2019. godine i da rade kod poslodavca čije je poslovanje ili ostvarivanje prihoda već pogođeno pandemijom koronavirusa (pad prihoda u ožujku 2020. u odnosu na ožujak 2019.), da rade kod poslodavca čije će poslovanje ovom krizom biti pogođeno (očekivani prihodi za 2020. su niži od planiranih ili) ili su zbog nje izgubili radno mjesto.

Tko ima pravo

Od ostalih mjera pomoći građanima HPB navodi da će limite po prešutnim prekoračenjima tekućih računa građana zadržati na istim iznosima i onim klijentima kojima bi ona bila ukinuta u iduća tri mjeseca, a u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja neće im slati opomene niti obračunavati zateznu kamatu.

Kada je riječ o tvrtkama koje više nisu u mogućnosti vraćati kredite, HPB im također nudi moratorij na otplatu ukupnog kreditnog zaduženja, bez podmirivanja glavnice i kamate, na minimalan rok od tri mjeseca od ugovaranja te reprogram kreditnih zaduženja. Kao i u slučaju građana, pravo na te mjere imaju oni koji su uredno podmirivali obveze do 31. prosinca 2019., a prihodi su im već pogođeni pandemijom koronavirusa: pad prihoda u ožujku u odnosu na isti mjesec lani ili to tek očekuju, u smislu da će im očekivani prihodi ove godine biti niži od planiranih.

Obrazac

Osim onima koji imaju teškoća zbog epidemije koronavirusa, Erste banka je odlučila odgodu otplate kreditnih obveza, glavnice i kamata, ponuditi i klijentima koji su pogođeni posljedicama potresa u Zagrebu. Odgoda je moguća u trajanju od tri do najviše šest mjeseci, s rokom isteka najkasnije do 1. listopada ove godine, a za korištenje te mogućnosti klijenti se trebaju javiti banci. “Ovisno o utjecaju okolnosti izazvanih krizom, banka će donijeti odluku o odobravanju odgode plaćanja za svakog pojedinog klijenta”, poručuju iz te banke.

Tijekom trajanja moratorija, dodaju, u izravnoj komunikaciji s građanima i tvrtkama, ovisno o razvoju situacije, dogovorit će neki od modela budućeg podmirivanja kreditnih obveza, a to može uključivati poček, produljenje rokova te kombinaciju ovih mjera. U slučaju građana jedna opcija, ističu u Erste banci, nastavak je redovne otplate kredita po isteku odgode otplate, uz prebacivanje svih obveza nastalih u mirovanju na sam kraj otplatnog razdoblja kredita. Za korištenje odgode otplate kredita građani se trebaju prijaviti na webu banke. Uz popunjeni obrazac, moraju priložiti i dokaz iz kojeg je vidljivo da je zbog epidemije i/ili potresa došlo do pogoršanja financijskog stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:05