Nova regulativa

Banke moraju naći zamjenu za ZIBOR, a korisnicima kredita dati iste uvjete i plan otplate

Od 1. siječnja neće se koristiti ZIBOR već će biti zamijenjeni drugom referentom kamatnom stopom
Ilustracija
 Duje Klaric / CROPIX

Od 1. siječnja neće se koristiti ZIBOR, indeks koji služi kao referentna vrijednost na hrvatskom tržištu, već će biti zamijenjeni drugom referentom kamatnom stopom.

Tako su odlučile banke koje sudjeluju u izračunu ZIBOR-a, obrazloživši odluku skorim uvođenjem eura te visokim financijskim i drugim zahtjevima za održavanje ZIBOR-a u skladu s novom regulativom. Hrvatska narodna banka zatražila je od banaka koje koriste ZIBOR da bez odgode pokrenu proces zamjene te referentne kamatne stope, uz pravovremeno i obuhvatno informiranje klijenata o tom procesu. Također, da o poduzetim aktivnostima redovito obavještavaju središnju banku, uključivo o alternativama koje će ponuditi svojim klijentima.

Kako potrošači ovom zamjenom ne bi bili dovedeni u nepovoljniji položaj, od banaka se traži da im, među ostalim, omoguće refinanciranje kredita i prijevremeni raskid ugovora o depozitu bez naknade, da mu se dostave najmanje dvije alternativne ponude, a ako podrazumijevaju nove parametre promjenjivosti, da se potrošaču dostavi povijesni pregled kretanja ponuđenih alternativnih parametara promjenjivosti kamatne stope i simulaciju otplatnog plana za preostalo razdoblje trajanja ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:52