Platili ste, imate pravo

Avion vam kasni ili je let otkazan? Tražite odštetu, raspon naknade je od 50 do 600 eura

Kada vam avion kasni ili otkaze let kontaktirajte prijevoznika i prijavite zahtjev za odštetu
Ilustracija, zračna luka u Splitu
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Svakodnevno svijetom leti oko 9 milijuna putnika u avionskom prijevozu, a gotovo 200 tisuća njih svakog dana ima neki problem s kašnjenjem, otkazivanjem leta ili drugim problemima u polasku ili dolasku zbog kojih trpe štetu.

No, tek mali dio njih takve propuste aviokompanija pretvara u zahtjev za odštetu, na što imaju pravo po svim važećim uredbama Europskog parlamenta i Vijeća Europe, čiji su obveznici i naši avioprijevoznici, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je na hrvatskim aerodromima kašnjenje u polasku ili dolasku postalo gotovo uobičajeno, to vrijedi informirati sve one koji se nađu u takvim problemima da imaju pravo na naknadu štete zbog kašnjenja zrakoplova ili otkazanog leta i to, ovisno o udaljenosti na koju se leti i broju sati kašnjenja, u rasponu od 50 do čak 600 eura.

Dakle, kada vam avion kasni ili otkažu let za koji ste dobili ukrcajnu kartu i predali prtljagu, najprije valja kontaktirati prijevoznika u zračnoj luci i prijaviti zahtjev za odštetu.

Prigovor agenciji

Ako putnik nije zadovoljan odgovorom ili uopće ne dobije odgovor kompanije u roku od 30 dana od dana prijave zahtjeva, može podnijeti prigovor Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo, piše Slobodna Dalmacija.

Ona je drugostupanjsko nadležno tijelo za provedbu zaštite prava putnika prema Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju zajedničkih pravila u vezi s naknadom i pomoći putnicima u slučaju uskraćivanja ukrcaja, otkazivanja ili dugih kašnjenja letova.

Prema informacijama iz Agencije, putnici koji smatraju da imaju valjan razlog za prigovor protiv zračnog prijevoznika radi uskraćenog ukrcaja, premještaja u niži razred, otkazivanja ili dužeg kašnjenja leta, takav prigovor moraju podnijeti prijevozniku koji je obavljao let.

Ako je let otkazan kada je putnik već bio u zračnoj luci, a to nije posljedica „iznimnih okolnosti“ poput nevremena ili štrajka, putnik ima pravo na naknadu štete, kaže Uredba EK. Ako je otkazivanje prouzrokovano iznimnim okolnostima, aviokompanija mora ponuditi pomoć, povrat troškova, preusmjeravanje i zbrinjavanje (hrana, smještaj) dok putnik čeka alternativni prijevoz.

- Prava putnika u EU zračnom prostoru su jasno definirana i tu nema iznimke. Dakle, ako nije u pitanju nevrijeme ili viša sila zbog koje se otkazuje let, sve drugo je greška kompanije i ona mora snositi posljedice toga. Putnika se ne tiče kako je do nje došlo, on ima svoja zajamčena prava na naknadu štete, ovisno o udaljenosti koju je trebao prijeći.

Plakat s pravima

U svakoj zračnoj luci morao bi stajati na vidnom mjestu plakat koji putnike obavještava o tim njihovim pravima, a za kašnjenja duža od osam sati u odnosu na vrijeme kada se trebalo stići predviđene su jako velike kazne. Na stranicama Agencije za civilno zrakoplovstvo putnici mogu vidjeti sva svoja prava i postupiti po njima - kazao nam je Tonči Peović, direktor Zračne luke Brač i dugogodišnji stručnjak zrakoplovstva.

Inače, putnici se najčešće javljaju za to registriranim odvjetničkim uredima, odnosno agencijama koje imaju odvjetnike koji u njihovo ime vode pravni postupak za odštetu od aviokompanija.

Tako se izbjegava administrativno-pravna zavrzlama u kojoj se putnici ne moraju uvijek snaći najbolje, a kako nam kažu dobro upućeni i oni koji imaju iskustva u takvim stvarima, takve agencije se u ime putnika pravno bore za naplatu naknade štete i naplaćuju se iz tog iznosa, uzimajući 25 posto za svoje usluge. Tako i oni sami imaju motiv za što bolju odštetu putnicima jer od nje i oni zarađuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:02