Varanje potrošača

Apple spreman platiti do 500 milijuna dolara zbog usporavanja određenih modela iPhonea

Prema predloženoj nagodbi, Apple bi vlasnicima određenih modela iPhonea platio oko 25 dolara po uređaju
Ilustracija
 NICOLAS ASFOURI / AFP

Američki tehnološki gigant Apple spreman je platiti do 500 milijuna dolara u sklopu nagodbe kojom bi se riješila kolektivna tužba pokrenuta zbog softverskog usporavanja starijih iPhonea.

Prema predloženoj nagodbi, Apple bi vlasnicima određenih modela iPhonea platio oko 25 dolara po uređaju, pokazuju dokumenti suda u San Joseu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Prijedlog mora odobriti sudac. Iako je pristao na nagodbu koja će ga stajati najmanje 310 milijuna dolara, Apple ističe da njegov pristanak ne podrazumijeva i priznanje krivice.

Sporazumno rješenje označilo bi kraj pravne bitke koja je započela 2017. godine opažanjem kupaca da njihovi telefoni sa starijim baterijama rade sporije nakon ažuriranja softvera.

Mjerenja su pokazala da su vrhunske performanse iPhoneovih procesora slabije na modelima sa starijim baterijama. Kupci tvrde da ih je to navelo na pogrešan zaključak da moraju zamijeniti telefon odnosno bateriju.

Apple je pak objašnjavao da je sporiji rad sprečavao iznenadno isključivanje telefona kada bi se baterija istrošila. Potom su snizili cijenu zamjene baterija i obavijestili kupce o uzrocima problema. Spor se odnosi na modele iPhonea 6, 6s i 7, podsjeća dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:26