Signalitics

Apple i Amazon dosegnuli rekordne razine, a Grčka ima najsnažniji rast u zadnjih 10 godina

Wall Street
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu nošeni optimizmom investitora nakon prošlotjedne iznad očekivane objave podataka sa američkog tržišta rada te usprkos zabrinutostima kako bi SAD-ova odluka da nametne carine na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije, Kanade i Meksika mogla dovesti do trgovinskog rata.

Istaknimo pritom kako je premijerka Velike Britanije, Theresa May u telefonskom pozivu Trumpu jučer osudila carine kao neopravdane i duboko razočaravajuće. Odgovor je stigao i iz Meksika koji se obratio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji optužujući da su carine ilegalne prema međunarodnim pravilima trgovanja. Meksiko je također najavio uvođenje carina na niz američkih proizvoda kao protumjeru.

Rast dioničkih indeksa nošen je snažnom izvedbom dionica tehnološkog sektora uslijed čega je Dow Jones vratio svoj godišnji povrat u pozitivan teritorij nakon što je bilježio gubitke u protekla tri trgovinska dana. Izdanje Applea dosegnulo je jučer rekordnu cijenu od 192,19 dolara, a novi rekord dosegnuo je i Amazon. Sve navedeno poguralo je rast NYSE Fang+ indeksa u kojem se sastavu nalaze neke od najpopularnijih i najlikvidnijih dionica tehnološkog sektora te je trgovanje također zatvoreno na rekordno visokim razinama.

Od podataka, istaknimo kako je jučerašnja objava tvorničkih narudžbi u SAD-u u travnju blago razočarala sa padom od 0,8%, dok su podaci za prethodni mjesec revidirani blago naviše. Posljednja objava Fed-ovog Beige Booka koji pokazuje zdravlje američke ekonomije po regijama upućuje na uzlet industrijske aktivnosti. Ipak, zabrinutosti oko potencijalnog trgovinskog rata i rast cijena roba stvaraju nesigurnost za sektor.

Nadalje, prema jučer objavljenim podacima Grčka je zabilježila rast od 2,3% godišnje u prvom kvartalu, a što je peti uzastopni kvartal ekspanzije ekonomije te najviša stopa rasta u proteklih deset godina. Projekcije Europske komisije i MMF-a za ovu godinu impliciraju prosječnu stopu rasta BDP-a od 2%.

Prema posljednje dostupnim podacima, ECB je u svibnju smanjio otkup talijanskih obveznica te povećao otkup njemačkih. Novo formirana vlada Italije osudila je postupanje ECB-a kao pokušak stvaranja pritiska na političku situaciju u zemlji kroz pritisak na talijanski dug. Podsjećamo kako je ECB nedavno upozorio na potrebu zaoštravanje retorike prema manje fiskalno discipliniranim zemljama članicama Euro zone.

Cijene nafte jučer su korigirale naniže u iščekivanju vijesti o odluci OPEC-a o budućoj količini proizvodnje nafte koja bi izgledno mogla biti objavljena po završetku sastanka zemalja članica 23. lipnja. Predstavnici OPEC-a sastali su se u subotu u Kuvajtu na konzultacijama, ali do vijesti o budućoj politici nije došlo. Ipak, naglašena je potreba za daljnjom suradnjom te za zdravim tržišnim uvjetima.

Podsjećamo kako je OPEC nedavno izjavio kako će učiniti sve u svojoj moći kako bi se cijene nafte stabilizirale, a što potencijalno implicira vraćanje proizvodnje na uobičajene razine nakon smanjenja iste u proteklih 17 mjeseci. Procjenjuje se kaka bi učinak smanjenja ponude Iranske i Venecuelanske nafte mogao premašiti 1 milijun barela nafte dnevno.

Nakon što je u prošlom tjednu pao za 0,74%, negativna izvedba Crobex-a nastavila se jučer čime je ovogodišnji povrat indeksa vraćen u negativan teritorij.

Redovni dnevni promet dionicama iznosio je tek 3,0 mil. HRK, od čega je više od pola protrgovano izdanjem Hrvatski Telekom d.d. (HT) čija je cijena zabilježila pad od 0,65%. U prvih deset najtrgovanijih izdanja samo je povlaštena dionica grupe Adris d.d. (ADRS2) zabilježila pozitivnu izvedbu te porasla za 0,94% na prometu od 0,2 mil. HRK.

Ministarstvo financija na današnjoj aukciji trezorskih zapisa nudi 100 mil. HRK 3-mjesečnih i 6-mjesečnih trezorskih zapisa te 400 mil. HRK jednogodišnjih trezorskih zapisa uz istovremeno dospijeće od 643 mil. HRK.

Imajući na umu očekivano izdanje kunske obveznice u toku mjeseca ne isključujemo mogućnost suzdržanosti investitora prilikom dostavljanja ponuda. Kamatna stopa na jednogodišnjem trezorskom zapisa izgledno bi se trebala zadržati na postojećih 0,09% dok bi prinos na 3-mjesečno i 6-mjesečno izdanje izgledno mogao kliznuti s obzirom na relativno visoke razine na kojima se nalazi budući da nije pratio trend smanjenja uslijed nedostatka aukcija na spomenutim izdanjima u proteklim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:55