Nadoknadili gubitke

Američki predsjednik proglasio izvanredno stanje! Wall Street skočio više od 9 posto

Trump je također naredio kupnju nafte za strateške rezerve, što je potaknulo rast cijena 'crnog zlata'.
 AFP

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi skočili više od 9 posto, nadoknadivši gotovo sve gubitke od prethodnog dana, jer su ulagače ohrabrile nove mjere američkih vlasti za zaustavljanje širenja koronavirusa, pri čemu je u zemlji proglašeno izvanredno stanje.

Dow Jones skočio je 1.985 bodova ili 9,36 posto, na 23.185 bodova, dok je S&P 500 porastao 9,29 posto, na 2.711 bodova, a Nasdaq indeks 9,35 posto, na 7.874 boda.

Najveći dnevni skok tih indeksa od financijske krize 2008. godine uslijedio je nakon što su dan prije potonuli gotovo 10 posto, najviše od 'Crnog ponedjeljka' u listopadu 1987.

„Volatilnost znači velike oscilacije u oba smjera. Nakon oštrog pada cijena kakvog nismo vidjeli u 30 godina, nije iznenađujuće što su dan kasnije porasle”, kaže Randy Frederick, potpredsjednik u tvrtki Charles Schwab.

Trgovanje je jučer bilo nesigurno. Na samom početku indeksi su skočili više od 6 posto, no kasnije su njihovi dobici splasnuli na samo 0,5 posto.

Ipak, do kraja trgovanja indeksi su snažno porasli, nakon što su američke vlasti objavile nove mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa.

Predsjednik SAD-a Donald Trump proglasio je u petak izvanredno stanje u zemlji zbog pandemije koronavirusa, što će omogućiti saveznoj vladi da deblokira sredstva za slučajeve katastrofe, 50 milijardi dolara.

Trump je najavio i da će na raspolaganju biti oko 5 milijuna testova na koronavirus, nakon što je posljednjih dana bio pod udarom kritika zbog manjka pribora za testiranje i zbog banaliziranja zaraze u prvim danima epidemije.

Trump je također naredio kupnju nafte za strateške rezerve, što je potaknulo rast cijena 'crnog zlata'.

Osim toga, ulagači se nadaju da će se uskoro republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu dogovoriti o paketu pomoći gospodarstvu.

„Ovi potezi su veliki korak naprijed. Vidjeli smo veliki pad tržišta kada mjere nisu bile dovoljne. A nakon ovog agresivnijeg odgovora na virus, tržište je reagiralo pozitivno”, kaže Ed Keon, direktor u tvrtki QMA.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

No, u cijelom proteklom tjednu indeksi su zabilježili velike gubitke. Dow Jones izgubio je 10,4 posto, dok je S&P 500 skliznuo 8,8, a Nasdaq indeks 8,2 posto.

Unatoč jučerašnjem skoku, indeksi su i dalje u području 'medvjeda', oko 20 posto ispod svojih prethodnih rekordnih razina.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica ojačao je 1 posto, nakon što je dan prije zabilježio rekordni pad od 11,5 posto.

Londonski FTSE indeks ojačao je jučer 2,46 posto, na 5.366 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,77 posto, na 9.232 boda, a pariški CAC 1,83 posto, na 4.118 bodova.

Na Zagrebačkoj burzi: Oporavak Crobexa na kraju još jednog lošeg tjedna

Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi bili na dobitku otprilike 6 posto, djelomično se oporavivši nakon jučerašnjih gubitaka koji su premašili 10 posto, međutim na tjednoj razini ponovno su pali, već treći tjedan zaredom, i to za gotovo 17 posto.

Crobex indeks bio je u petak na dobitku 5,78 posto, na 1.512 bodova, a Crobex10 za 6,04 posto, na 902 boda. I svi sektorski idneksi danas su bili u plusu, a najviše građevinski, za 8,26 posto.

Glavni dionički indeksi nadoknadili su tako dio jučerašnjih gubitaka, kada su u prvim minutama trgovanja potonuli za više od 10 posto, na najniže razine u 11 godina. Zagrebačka burza zbog toga je jučer prvo obustavila trgovanje na sat vremena, a kasnije je Hanfa odlučila obustaviti trgovanje do kraja dana.

S jučerašnjim padom, od početka tjedna Crobexi su na gubitku za 16,9 posto, pa je s burze izbrisano oko 13,8 milijardi kuna tržišne vrijednosti dionica.

U petak ujutro trgovanje je nastavljeno, a indeksi su tijekom dana bili u plusu i za 7,5 posto. Njihov današnji oporavak zahvaljuje se ponajviše oporavku cijena dionica na europskim burzama, nakon jučerašnjeg rekordnoga pada, jer se ulagači nadaju da će mjere niza središnjih banaka i vlada u svijetu ublažiti udar pandemije koronavirusa na gospodarstva.

I dok su tijekom dana najvažniji europski indeksi bili u plusu i za više od 8 posto, njihovi dobitci poslijepodne su se počeli topiti. Oko 16,30 sati paneuropski Stoxx 600 indeks bio je u plusu 1,29 posto, frankfurtski DAX za 0,9 posto, londonski Ftse indeks za 1,6 posto, a pariški CAC za 2,2 posto.

Na Zagrebačkoj je burzi redovni promet dionicama dosegnuo je 52,9 milijuna kuna, dok je blok transakcijama ostvareno još gotovo 53 milijuna kuna. Pritom je redovnom dionicom Adrisa ostvareno 35 milijuna kuna, dionicom Valamar Rivijere 8,5 milijuna, Podravke 3,35 milijuna, Končara EI 3,23 milijuna te Arena Hospitality grupe 2,86 milijuna kuna.

Najlikvidnija je u redovnom trgovanju bila dionica HT-a, kojom je ostvareno 9,24 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 3,73 posto, na 153 kune.

Slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom od 8,3 milijuna kuna i skokom cijene za 10,68 posto, na 22,8 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, čija je cijena skočila 16,56 posto, na 373 kune pa je tako bila najveća dobitnica među likvidnijima. Njome je ostvareno 6,83 milijuna kuna prometa.

Među dobitnicama ističu se još i dionice Saponije, koje su poskupjele 14,43 posto, na 222 kune, Optima telekoma, za 13,33 posto, na 5,1 kunu, Arena Hospitality grupe, za 12,5 posto, na 234 kune, a toliko je poskupjela i dionica Petrokemije, na 54 kune.

Istodobno, među rijetkim gubitnicama izdvaja se dionica Končara EI, s padom cijene za 6,93 posto, na 473 kune.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo s 58 dionica, pri čemu je njih 31 ostvarilo skok cijene u odnosu na prethodni dan, a 15 pad, dok 12 nije bilježilo cjenovnu promjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:59