Signalitics

Američki dionički indeksi zaključili prošlotjedno trgovanje nadomak rekordne razine

Investitori optimistični zbog američko-kineskih trgovinskih pregovora: postizanje sporazuma ključno za obnovu povjerenja i oporavak svjetskog tržišta
Ilustracija
 Profimedia, All Canada Photos
Što se dogodilo?

Američki dionički indeksi tjedan su završili nadomak svoje rekordne razine uslijed optimizma investitora oko američko-kineskih trgovinskih pregovora nakon što je američki predstavnik u pregovorima izjavio kako se bliže trenutku finaliziranja pojedinih dijelova prve faze dogovora. Takva retorika sugerira kako su dvije zemlje na putu da se usuglase oko prve faze pregovora do sastanka predsjednika u Čileu sljedeći mjesec. Na umu pritom treba imati da su aktualni pregovori limitirani budući da se prije svega odnose na količinu kupnje američkih poljoprivrednih proizvoda te male izmjene u pogledu tretiranja intelektualnog vlasništva od strane Kine. Istovremeno, novi dogovor još ne uključuje neke od dugogodišnjih izvora trgovinskih napetosti između dviju zemalja, kao što su industrijske subvencije i cyber kriminal.

Što to znači?

Prve objave podataka o BDP-u vodećih svjetskih ekonomija s kojima se započinje ovaj tjedan, izgledno će pokazati daljnje usporavanje rasta u trećem kvartalu godine. Dodatno, prve objave sentiment indikatora za četvrti kvartal ne daju mnogo razloga za optimizam. Neizvjesnosti u pogledu robne razmjene te slabljenje kineske ekonomije jedan su od ključnih razloga za isto. Postizanje sporazuma između Kine i SAD ( a potom i rješavanje širih neizvjesnosti u pogledu svjetske trgovine) ostaje ključno za obnovu povjerenja i oporavak sentimenta na svjetskom tržištu te ulazak u 2020. na snažnijim temeljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:09