Signalitics

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu, nakon dva tjedna pada

Ipak, američko tržište kapitala je na putu da zabilježi svoju najlošiju mjesečnu izvedbu od financijske krize
Njujorška burza
 Brendan McDermid / REUTERS

Nakon značajnih silaznih pritisaka u protekla dva tjedna, američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu čime su se ovogodišnji povrati S&P 500 i Dow Jonesa vratili u pozitivan teritorij.

Usprkos navedenome, američko tržište kapitala je na putu da zabilježi svoju najlošiju mjesečnu izvedbu od financijske krize uslijed korekcije koja je počela kao odgovor na izgledno snažnije zaoštravanje monetarne politike od strane Fed-a a pretvorila se u značajnu rasprodaju nakon sentiment investitora dodatno narušen nastavkom tenzija na relaciji Kina-SAD, geopolitičkim tenzijama, očekivanjima usporavanja rasta u narednoj godini te razočaravajućom prezentacijom izgleda zarada u sljedećoj godini od strane nekih od vodećih američkih kompanija.

Euro zona je zabilježila realan rast BDP-a od 1,7% godišnje (0,2% kvartalno), odnosno jednu desetinu ispod tržišnih očekivanja te 0,5 postotnih bodova ispod rasta u drugom kvartalu godine. Usporavanje se pritom može djelomično pripisati poteškoćama sa kojima se suočava automobilska industrija u Njemačkoj uslijed novih zahtjeva oko emisijskih testiranja te bi učinci istih trebali iščeznuti u posljednjem kvartalu.

Nadalje, Italija je zabilježila stagnaciju rasta na kvartalnoj razini uslijed političkih turbulencija u zemlji i posljedičnih volatilnosti na financijskim tržištima te nesigurnosti s kojom se pojedinci i poduzeća suočavaju. Podsjećamo kako je čelnik ECB-a Draghi izjavio kako su politička zbivanja u Italiji već podigla trošak financiranja te u svijetlu navedenog i postojećih neizvjesnosti oko odnosa sa EU, suzdržanost oko trošenja i investiranja nije iznenađujuća. Na godišnjoj razini Italija je zabilježila rast od 0,8% što je najlošija izvedba u više od tri godine.

Strah od trgovinskog rata SAD-a i Kine te usporavanja kineskog rasta, izlaska Velike Britanije iz EU bez dogovora i politička zbivanja u Italiji ostaju glavni rizici po buduću izvedbu ekonomija euro zone, a očitovali su se i u nastavku korekcije sentiment indikatora u nedavnom periodu. Ovakva izvedba potvrđuje naša očekivanja da se ECB neće odlučiti na podizanje kamatnjaka prije kraja sljedeće godine dok su rizici usmjereni prema kasnijem/blažem podizanju kamatnjaka od očekivanog.

Vrijednost američkog dolara u odnosu na košaricu valuta je porasla na najvišu razinu od kolovoza ove godine gdje su naglašeni dobici u odnosu na kinesku valutu renminbi čija vrijednost je pala na najnižu razinu u proteklih deset godinu. Dodatno, dolar je zabilježio i snažno jačanje u odnosu na euro i funtu.

Tečaj EUR/USD tako je jučer zabilježio daljnje silazne pritiske nakon što je ispod očekivana objava BDP-a euro zone razočarala investitore. Euro je trenutno okružen sa značajnim neizvjesnostima kao što je nastavak usporavanja rasta te potencijalno odgađanje normalizacije monetarne politike od strane ECB-a, odnosno kasnije podizanje bazičnog kamatnjaka od trenutno anticipiranog od strane tržišta krajem sljedeće godine. Izuzev navedenog, nesigurnosti po pitanju Brexita, fiskalne politike Italije te slabljenje podrške Merkel u Njemačkoj koje je rezultiralo odstupanjem s mjesta čelnice CDU-a stavljaju pritisak na sentiment investitora.

U toku 2017. euro je uspio značajno profitirati nakon pobjede Macrona na francuskim predsjedničkim izborima te poraza euro skeptičnih stranaka generalno. Pobjeda Macrona i njegova želja za snažnijim ujedinjenjem euro zone smanjila je političku premiju rizika u očima investitora koja je obnovljena uslijed nedavnih zbivanja u Italiji koje su već ostavile trag na ekonomsku izvedbu ekonomije.

Rizici po euro postaju naglašeniji uslijed Fed-ovog nastavka normalizacije kamatnih stopa s obzirom da dolar trenutno investitorima osim tipične percepcije sigurnog utočišta nosi i solidan prinos.

Investitori će danas popratiti objavu podataka o potrošačkim cijenama euro zone u listopadu gdje tržišta anticipiraju nastavak rasta istih po stopi od 2,1% godišnje prije svega uslijed rasta cijena nafte. Oscilacije u cijeni nafte koje trenutno pritišću rast potrošačkih cijena nisu relevantne kod odluke centralne banke o monetarnoj politici te čak i u slučaju premašaja ove stavke kao što je bio slučaj u Njemačkoj (rast od 2,5% godišnje u listopadu) treba biti oprezan prilikom tumačenja učinaka na politiku ECB-a. Bazična inflacija koje isključuje kretanje cijena volatilnijih stavki kao što su hrana i energija izgledno će se zadržati na razini od oko 1%.

Japanska centralna banka zadržala je kratkoročnu referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom na -0,1% te potvrdila svoju namjeru otkupa državnih obveznica kako bi održala 10-godišnji prinos blizu razina od 0%. Centralna banka također je revidirala svoja ovogodišnja očekivanja bazične inflacije za dvije desetine na 0,9% te za jednu desetinu na 1,4% sljedeće godine. U svijetlu navedenog jen je deprecirao u odnosu na dolar i euro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:40