'Zaslužili su'

Američka aviokompanija svojim radnicima isplatila 667 milijuna dolara bonusa

Tako je čak 60.000 zaposlenika na svoj račun primilo dodatnih 11.000 dolara što je približno 75.000 kuna
Southwest Airlines/ Dolari/ Gary Kelly
 Profimedia

Unatoč teškoj poslovnoj godini američka aviokompanija Southwest Airlines svoje zaposlenike nagradila je bonusom od nevjerojatnih 667 milijuna dolara, odnosno 4,5 milijardi kuna.

Tako je čak 60.000 zaposlenika na svoj račun primilo dodatnih 11.000 dolara što je približno 75.000 kuna. Preciznije, isplaćeni iznos ekvivalent je 12,2 posto godišnje plaće svakog zaposlenika kompanije.

- Naši su zaposlenici ostvarili sjajne rezultate unatoč svim izazovima s kojima smo se susreli u 2019. godini. Čast nam je i zadovoljstvo nagraditi njihov trud i uspjeh. Oni su taj novac i zaradili – istaknuo je Gary Kelly, izvršni direktor Southwest Airlinesa.

Iako su ovakvi vrtoglavi iznosi za Hrvate ipak nepojmljivi, ovaj američki div nije rekorder u isplati bonusa djelatnicima u ovom sektoru. Vodeće mjesto i dalje drži Delta Air Lines koji zapošljava oko 90.000 ljudi. Samo ove godine tvrtka je ispatila oko 1,6 milijardi dolara. To je ujedno bila i šesta godina za redom da je kompanija za nagrađivanje djelatnika izdvojila više od milijardu dolara, piše CNN.

Što se tiče ostalih poznatih svjetskih divova, sličnu praksu još od 2015. godine primjenjuju i neki od vodećih imena autoindustrije, poput General Motorsa, Forda i Fiat Chryslera. Ovi su poslodavci putem bonusa svojim radnicima isplatili čak šest mjesečnih plaća, odnosno ukupno nešto više od pet milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:09