Frances Haugen

Zviždačica iz Facebooka sljedeći ponedjeljak svjedočit će pred Europskim parlamentom

Šest odbora razgovarat će s Haugen o negativnom utjecaju koje poslovni modeli tehnoloških tvrtki predstavljaju za korisnike te o tome kako digitalna pravila EU-a mogu pomoći

Frances Haugen

 Patricia De Melo Moreira/AFP

Zviždačica koja je otkrila da je Facebook opasan za svoje korisnike dolazi svjedočiti u Europski parlament 8. studenoga.

Šest odbora Europskog parlamenta razgovarat će s Frances Haugen o negativnom utjecaju koje poslovni modeli velikih tehnoloških tvrtki predstavljaju za korisnike proizvoda te o tome kako digitalna pravila EU-a mogu riješiti ta pitanja.

Saslušanje organizira odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta u suradnji s odborima za industriju (ITRE), pravna pitanja (JURI), građanske slobode (LIBE) i posebnim odborima za dezinformacije (INGE) i umjetnu inteligenciju (AIDA).

Među glavnim pitanjima bit će i sigurnost na internetu, transparentnost algoritama i smanjenje rizika u vezi s predloženim zakonom o digitalnim uslugama (DSA).

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača trenutno raspravlja o tome kako bi se prijedlog DSA, koji je Europska komisija predstavila u prosincu 2020., trebao izmijeniti i poboljšati.

Ovaj nacrt zakona ima za cilj stvoriti sigurniji digitalni prostor u kojem su prava korisnika zaštićena, stvoriti pravila za borbu protiv ilegalnog sadržaja na internetu, poboljšati odgovornost i transparentnost algoritama te moderirati sadržaj i ciljano oglašavanje.

Koliko je za Parlament važno ovo saslušanje, pokazuje i činjenica da su članovi IMCO odbora odlučili odgoditi glasovanje o DSA i DMA jer su prije toga željeli čuti što im će reći Facebookova zviždačica. Prezentacija Frances Haugen uključit će se u rad odbora o digitalnim uslugama prije glasovanja.

DSA je jedinstvena prilika da Europa oblikuje digitalno gospodarstvo na razini EU-a kako bi postala globalni standard za digitalnu regulativu, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

Bivša Facebookova menadžerica već je svjedočila pred američkim Kongresom i britanskim parlamentom. Zastupnicima je tada rekla da je Facebook štetan za djecu, širi mržnju i potkopava demokraciju.

U međuvremenu, Facebook je promijenio ime kompanije u Meta, a Haugen je komentirala kako rebrendiranje nema smisla s obzirom na to da sigurnosna pitanja kompanije još uvijek nisu riješena te je pozvala Marka Zuckerberga da odstupi s mjesta izvršnog direktora i dopusti da na to mjesto dođe netko kome je sigurnost korisnika važnija od profita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:05