RODNI NESRAZMJER

Žene su obrazovanije od muškaraca, ali i dalje slabo zastupljene u području istraživanja i inovacija

One i dalje čine manje od četvrtine diplomanata doktorskih studija u području IKT-a (22%), ali čak 60 posto ili više u području zdravstva i socijalne skrbi te obrazovanja

 Ilustracija

 Andrew Brookes/Imagesource/Profimedia

Najnovije izvješće o stanju rodne ravnopravnosti pokazuje da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u području istraživanja i inovacija.

Izvješće She Figures, koja se objavljuje svake tri godine od 2003. godine, prati tijek obrazovanja istraživačica i istraživača, od studija i stjecanja diplome preko sudjelovanja na tržištu rada i radnih uvjeta, do napretka u karijeri, zastupljenosti na položajima na kojima se donose odluke i rezultata koje ostvaruju u području istraživanja i inovacija (uključujući njihov izumiteljski rad).

Brojke pokazuju da se broj studentica i žena s diplomom na preddiplomskoj, diplomskoj i doktorskoj razini posljednjih godina povećava. Međutim, žene su i dalje podzastupljene u području istraživanja i inovacija.

Najnoviji rezultati za 2021. ukazuju na nesrazmjer u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.

Konkretno, broj žena na preddiplomskoj i diplomskoj razini u prosjeku je veći od broja muškaraca (žena je 54 posto), među osobama koje su stekle diplomu žena je 59 posto, a na doktorskoj razini rodna ravnopravnost gotovo je postignuta (žene čine 48 posto).

Međutim, kad se pogledaju rodna ravnopravnost u odabiru studija, tada je stanje bitno drugačije.

Žene i dalje čine manje od četvrtine diplomanata doktorskih studija u području IKT-a (22%), ali čak 60 posto ili više u području zdravstva i socijalne skrbi (60%) te obrazovanja (67%).

Poražavajuće brojke stanja rodne ravnopravnosti su i nakon završetka studija – samo trećina istraživača su žene.

- Poražavajuća je činjenica da je broj žena zainteresiranih za sudjelovanje u digitalnom sektoru, bilo da je riječ o visokom obrazovanju, poslovima ili poduzetništvu, niži u odnosu na broj muškaraca. Osim toga, razlike između muškaraca i žena na razini EU-a vidljive su i u zaradi, s obzirom na to da žene u IKT sektoru prosječno zarađuju 19% manje od muškaraca – odgovorila nam je nedavno europarlamentarka Željana Zovko (EPP) na pitanje kako komentira rodni nesrazmjer u STEM području.

Na najvišoj akademskoj razini žene čine tek četvrtinu redovnih profesora, a osim toga, broj žena među znanstvenicima i inženjerima također je niži (41%), kao i među samozaposlenim stručnjacima u području znanosti, inženjerstva i IKT-a (25%).

- Trebamo nastaviti promicati rodnu ravnopravnost, posebno kako bismo potaknuli djevojčice i žene da odaberu karijeru u područjima prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Za održiviju, zeleniju i digitalnu budućnost Europi su bez sumnje potrebni kreativnost i poduzetnički potencijal žena – kazala je nakon predstavljanja izvješća povjerenica za inovacije i istraživanje Mariya Gabriel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:20